Anahtar Kelimeler: ANNELİĞE ADIM İÇİN DEĞİL

ANNELİĞE İLK ADIM İÇİN YAŞ DEĞİL

YUMURTALIK REZERVİ ÖNEMLİ

SAĞLIK - Amerikan Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Kayhan Yakın anne olmak için bilinen ideal yaş aralıklarının kişiden kişiye değiştiğine ve yaşın değil yumurtalık rezervinin önemine dikkat çekiyor. Erken azalan yumurtalık rezervini yerine koyma veya yeniden zenginleştirmenin mümkün olmadığı belirten Yakın, tüp bebek tedavisinin kurtarıcı bir çare ya da gebelik garantisi olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. 

Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada pek çok kadının gebeliği otuzlu yaşlardan sonraya ertelediğini söyleyen Doç. Dr. Kayhan Yakın, günümüzde yirmili yaşlarında anne olan yaşlıların yaşadıkları hayattan çok farklı bir tablo olduğunu dile getiriyor. 1970´li yıllardan itibaren kadının iş hayatındaki rolünün değişmesi, kariyer planlarının hayattaki öncelikler sıralamasını değiştimesi ve doğum kontrol hapı kullanımının yaygınlaşması, annelik yaşını bugüne kadar görülmedik derecede ileriye taşımış durumda. Gebeliğin ertelenmesine yol açan sebep her ne olursa olsun, bu durumun sağlık açısından taşıdığı riskler ne yazık ki gündemde yeterince yer bulmuyor. Gebelik şansının ilerleyen yaş ile birlikte hızlı bir azalma gösterdiğini tekrar tekrar vurgulamak gerekiyor. Toplumda 40 yaşından sonra gebeliğin zorlaştığına dair doğru ama eksik bir görüş yaygın. Oysa zorluklar ondan çok daha önce, 35 yaşından itibaren başlıyor. 

Önemle vurgulanması gereken bir diğer nokta da, bu yaş sınırının herkes için aynı olmadığı gerçeği. Her kadın belirli bir yumurtalık rezervi ile doğuyor, bazıları az bazıları ise yüksek bir rezerve sahip oluyor. Bu rezerv mutlaka bir gün bitiyor ki bu döneme menopoz adı veriliyor. Doğuştan az bir rezerv ile doğan kadınların yanı sıra, çeşitli hastalıklar veya cerrahi müdahaleler neticesinde yumurtalık rezervini kaybeden kişiler de gebelik elde etmekte zorluk yaşıyorlar. 

Bir kadın için istediği yaşta gebe kalmak en arzu edilen şey olurdu ancak gebelik tek başına elde edilebilecek bir şans değil. Uygun bir eş bulmadan, sosyal normlar ile çatışmadan, yeterli maddi imkanlara veya ekonomik özgürlüğe kavuşmadan, istenilen akademik veya profesyonel basamağa ulaşmadan gebelik düşünmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Bütün şartları bir arada sağlamaya çalışıldığında da geriye yumurtalık rezervi açısından bir şans kalmayabiliyor. 

Modern çağda bu ikilemi yaşamayan kadınların sayısı gitgide azalacak gibi görünüyor. Ne var ki bu durum gebelik şansının hayatın sadece belirli döneminde elde edilebildiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu çekişkili durumu dengelemek hiç kolay değil. Ancak kişinin geleceği ile ilgili planlar yapması ve kararlar vermesi gereken bir yaş aralığı bulunuyor. Hayatla ilgili bir muhasebe ve değerlendirmeyi, gebelik şansı azalmadan yapmış olmak büyük önemli. Keza kararlar geç alındığında tıbbi açıdan yapılabilecekler de çok kısıtlı oluyor. 

Günümüzde erken azalan yumurtalık rezervini yerine koyma veya yeniden zenginleştirme gibi bir olanağımız bulunmuyor. Rezerv belirgin derecede azaldığında veya tükendiğinde tıbbi açıdan gebelik şansını koruyacak bir tedavi imkanı kalmıyor. Keza tüp bebek tedavilerini bu yolda kurtarıcı bir çare veya gebelik garantisi gibi görmek büyük bir hata olacaktır. Yardımcı üreme teknikleri ile gebelik elde etmekte zorluk çeken çiftlerin tedavisinde büyük başarılar elde edilebiliyor. Ancak bu tedavilerde gebelik başarısını etkileyen en önemli faktörün anne yaşı olduğunu tekrar hatırlamak gerekiyor. İlerleyen anne yaşı ile sadece yumurtalık rezervi azalmakla kalmıyor, aynı zamanda kalan üreme hücrelerinde genetik problemlerin de olasılığı artıyor. Dolayısıyla yumurtalarda hem nitelik hem de nicelik yönünden kayıp yaşanıyor. Bu durum sağlıklı bir bebek doğum şansını net olarak azaltıyor. Her ne kadar preimplantasyon genetik tanı gibi yöntemlerle anomalili gebelik riskini azaltacak müdahalelerde bulunsak da elimizdeki hiç bir teknik ilerleyen anne yaşının yarattığı zorlukları bertaraf edemiyor.

Yakın zamanda bu konu ile ilgili olarak bazı ümit verici gelişmeler olduğunun altını çizmek gerekiyor. Yumurtalıklarda kullanılmadan duran yumurtaların uyarılmasını sağlayacak moleküler mekanizmalar bulmak için yapılan çalışmalar, bu yolakta görev alan bazı hücre proteinleri keşfettiler. PUMA ve BMF adı verilen bu proteinlerin yumurtanın büyümesini kontrol ettiği ve doğru bir şekilde kullanılırsa yumurtalık rezervini daha uzun bir süre için daha etkin kullanma imkanı verebileceği görüldü. Bu konu üzerinde yapılan çalışmaların vereceği sonuçlar ise merak konusu. 



Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzüm'ün kesim tarihinin 3 Ağustos

Sultani ve Mevlana üzümlerinde hasat ve ihracat tarihleri açıklandı

Gördes ilçesinde ziraat alanında başlayan yangına havadan ve karadan müdahale devam ederken, ekip sayısının artırıldığı açıklandı.

Gördes yangınında ekip sayısı artırıldı

Konya'da boşandığı Bahriye Kalaycı'yı 55 bıçak darbesiyle öldüren Fatih Uluşan, "Kaç bıçak darbesi vurduğumu ve olay günü ne yaşandı hatırlamıyorum" dedi.

Kadın katilinin yeğeninden şoke eden kelime. Eski eşini 55 bıçak darbesiyle öldürdü

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ersin Cıstak, görev yaptığı müdürlüğün önünde düzenlenen törenle memleketine uğurlandı.

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

balkon kapısı kapanınca yan pencereden evine girmek isteyen 20 yaşındaki Kadir Can Yankovan, 5'inci kattan düşerek hayatını kaybetti.

Balkon kapısı bir anda kapandı... Pencere gencin sonunu getirdi!

Oğuzhan Akyol, babası Süleyman Akyol'u öldürme iddiasıyla tutuklandı, tahliye talep etti.

Oğuzhan Akyol, babası Süleyman Akyol'u öldürme iddiasıyla tutuklandı, tahliye talep etti.

Giresun Kümbet Yaylası’nda komşu iki aile arasında mera anlaşmazlığı nedeniyle çıkan tartışma, kısa sürede silahlı kavgaya dönüştü. Silahların patladığı olayda 3 kişi öldü 1 kişi yaralandı.

Yaylada silahlı çatışma! Yaralı ve ölüler var

Parkta silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki Özkan Çam, hayatını kaybetti.

Daha gencecikti... Parkta silahlı saldırıda öldürüldü!

Sarıgöl ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği tır yoldan çıkarak üzüm bağına devrildi.

Yoldan çıkıp üzüm bağına uçan tırın şoförü hayatını kaybetti

Manisa'da son 6 ayda 352 kişi sigarayı bıraktı, kurallara uymayanlara 9,5 milyon TL ceza kesildi

'Dumansız Türkiye' hedefi için Manisa'da kararlılık sürüyor

Salihli’de Şehit İsmail Yavuz, şehadet yıldönümünde dualarla anıldı

Salihli’de Şehit İsmail Yavuz unutulmadı

Penceresine 'Bu evde mutluluk var' yazan engelli adamın tek isteği huzur içinde yaşamak

Engelli vatandaşın zorba gençlerle başı dertte

Ticari taksilere duyduğu hayranlık üzerine İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan tarafından ağırlanan Rüzgar'a, taraftarı olduğu Fenerbahçe'nin forması hediye edildi

Lösemi hastası Rüzgar, zekasıyla dikkat çekiyor

Manisa’da düzenlenen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu organizasyonu büyük bir başarıya sahne oldu.

Ege Üniversitesi, Sualtı Ragbisi Türkiye Şampiyonası’nda dörtte dört yaptı

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde ailesinin haber alamadığı 63 yaşındaki adam evinde ölü bulundu.

Evinde ölü bulundu!..

ormanlık alanda başına siyah çöp poşeti geçirilmiş ve bantlanmış halde bulunan erkek cesedinin Rus vatandaşı Usman Amriev'e (20) ait olduğu ortaya çıktı.

Başına çöp poşeti geçirilmişti: Cesedin yanındaki not tüyler ürpertti!

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzüm'ün kesim tarihinin 3 Ağustos

Sultani ve Mevlana üzümlerinde hasat ve ihracat tarihleri açıklandı

Gördes ilçesinde ziraat alanında başlayan yangına havadan ve karadan müdahale devam ederken, ekip sayısının artırıldığı açıklandı.

Gördes yangınında ekip sayısı artırıldı

Serdar Kabaş’ın acı günü

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 4.05.2016 10:51:02 669 0

Tarih: 04.05.2016 10:51 Güncelleme: 04.05.2016 10:51
Haberi Sesli Oku
29.07.2025 17:18:00