Genç kadın mühendislerden sahte videolara çözüm
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin tasarladığı "DEFACE: Deepfake ile Manipüle Edilmiş Verinin Tespiti ve Sınıflandırılması" adlı proje, yapay zeka programlarıyla oluşturulan sahte içerikleri tespit ediyor.
Özellikle ünlülerin sahte videolarının oluşturulmasıyla gündeme gelen deepfake (derin sahtecilik) yöntemi, dolandırıcılar tarafından da kullanıldığı için herkes için tehdit oluşturmaya başladı. Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, bu soruna çözüm bulmak için bir proje geliştirdi. Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Bilge Şenavcu, Selma İrem Özdemir, İlayda Gürbüzerol ve Nur Ceylin Çetin'in, Doç. Dr. Mete Eminağaoğlu danışmanlığında yürütmekte olduğu "DEFACE: Deepfake ile Manipüle Edilmiş Verinin Tespiti ve Sınıflandırılması" adlı proje, internette sürekli dolaşımda olan yapay zekayla oluşturulmuş videoları tespit ediyor.

Kimlik hırsızlığı ve siber saldırılara karşı etkili yöntem
DEFACE projesi, deepfake içeriklerinin tespitinde video ve ses verilerini bir arada işleyerek daha yüksek doğruluk ve verimlilik sağlamayı amaçlıyor. Multimodal veri işleme yaklaşımıyla, geleneksel yöntemlerin ötesine geçerek kimlik hırsızlığı ve siber saldırılar gibi tehditlere karşı daha etkili bir tespit yöntemi geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin çıktıları; medya doğrulama, sosyal medya güvenliği ve siber güvenlik gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunuyor. Deepfake içeriklerin yaygınlaştığı bir dönemde geliştirilen bu sistem, bireylerin ve kurumların dijital güvenliğini artırarak, sahte haberler ve siber saldırılar gibi tehditlere karşı güvenilir bir çözüm sağlıyor.
Benzerlik ölçümü yaparak sahte ve gerçek verileri ayırt etmeye yönelik kullanılan bir sinir ağı modelinden yararlanılan projede ayrıca; görüntü verilerini sınıflandırmada güçlü bir performans gösteren derin öğrenme modeli, gerçek ve sahte videolar arasındaki farkları öğrenmek için AutoEncoder kullanıldı. Multimodal öğrenme ile görüntü ve ses verileri çapraz test edilerek sahte ve gerçek verilerin doğruluğu artırıldı.
DEFACE projesi, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı'ndan da kabul aldı.

421 proje arasından seçildi
Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin projesi DEFACE, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı Akademisi ve Yükseköğretim Kurulu iş birliğiyle yürütülen SAYZEK (Savunma Sanayii Yapay Zeka Yetenek Kümelenmesi) ATP 2024-2025 yarışma programında finale kaldı. Öğrenciler, ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen "SAYZEK-ATP 2024-2025 | Tezden Teknolojiye: Final Buluşması" etkinliğine, 421 başvuru arasından seçilerek kabul edilen ve 45 konu birincisinden biri olarak katılım sağlayarak Türk savunma sanayii temsilcileri, mentorlar ve karar verici kurumların yer aldığı etkinlikte poster sunumu yaptı.



Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

Ev değil cephanelik

Ziraat Odası Başkanı Okur’dan tarım sayımı uyarısı

Tırın bir başka tıra arakadan çarptığı kazada faciadan dönüldü

Türk-Japon projesine ‘en iyi makale' ödülü

Modern hayatın sessiz salgını: Dijital yorgunluk

Mankenler Kraliçesi Aslı Baş cinayet duruşması tekrar başladı

Saruhanlı Taekwondo Kursu Açıldı

Saruhanlı’da Vefat…

Şampiyon motosikletçi Özgür Çapacı, trafik kazasında hayatını kaybetti

Alkollü sürücünün çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Polis 20 ton kaçak akaryakıt ele geçirdi

SARUHANLI’DA VEFAT…

Otomobilin çarpması ile metrelerce yükseğe savrulan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Manisa FK’da Keçiörengücü mesaisi başladı

Uşak'ta otomobil ile hafif ticari araç çapıştı: 6 yaralı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 29.07.2025 08:33:00 610 0
Tarih: 29.07.2025 08:33 Güncelleme: 29.07.2025 08:34
Haberi Sesli Oku