SAĞLIK - Kış döneminde meydana gelen akciğer enfeksiyonları hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. A. Füsun Ülger, hastalıkların belirtileri ve korunma yollarını anlattı. 
Bronşitin, bronş adı verilen hava yollarında salgı artması ve diğer değişiklikler ile ortaya çıkan iltihap olduğunu söyleyen Ülger, "En sık rastlanan tipleri akut ve kroniktir. Akut bronşit hava yollarının salgı zarlarının yangısıdır. Akut bronşit çoğunlukla bakterilere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle hafif, aktiviteyi az kısıtlayıcı şekilde seyreder ve tamamen geçer. Akut bronşit üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından sonra ya da soğuk algınlığından sonra ortaya çıkar. Kronik sinüzit veya alerjisi olan hastalarda da görünür. Pnömoni, bronşitten sonra ortaya çıkabilen bir komplikasyondur" dedi.
Akut bronşitin belirtilerinin burun akıntısı, fenalık hissi, titreme, hafif ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, başlangıçta kuru öksürük ve daha sonraları balgam çıkarma olduğunu belirten Koru Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. A. Füsun Ülger, "Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ile tıbbi özgeçmişi, hastanın ilaçlara karşı toleransı, akut bronşitin hastada mevcut olan diğer hastalıklar üzerine olabilecek etkisi göz önüne alınmalıdır. Akut bronşit çoğunlukla virüs enfeksiyonlarına bağlı oluştuğundan, antibiyotik tedavisi genellikle gereksizdir. Ancak altta yatan hastalıkların olduğu bazı durumlarda (şeker hastalığı, kronik kalp ve akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ve ilaç kullanımı) antibiyotik kullanımı gerekebilir. Kullanılan tedaviler destek tedavisidir. Bunlar; ateş düşürücü, ağrı kesiciler, öksürük şurupları, sıvı alımının arttırılmasıdır. Gerekirse hava yolunu açıcı tedaviler de eklenmelidir" diye konuştu.
Pnömoni yani zatürrenin, akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan, daha çok küçük çocuklar ile yaşlılarda, kronik bir rahatsızlık sahibi olan kişilerde daha ağır bir şekilde seyreden ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. A. Füsun Ülger, hastalığın kendisini, akciğerde bulunan hava keseciğinin iltihaplanması sonucu, oksijen alış verişini yerine getiremeyerek gösterdiğini söyledi.
Zatürre nedenlerinin akciğerlerde iltihaplanmaya neden olan virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. A. Füsun Ülger, "Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma türü bilinmektedir. Pnömoni yakın temas ile bulaşabilen bir hastalıktır. 1-2 metrelik mesafeden yakın temas kurulması halinde bulaşabilir. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Pnömoniye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği yerde yerleşip çoğalırlar. Burada gruplar halinde yer alırlar. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar pnömoninin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Salgın şeklinde ortaya çıkabilir fakat soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir. Bulaşması için en uygun ortam bir arada yaşayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır" diye konuştu.
Alkol, uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır geçen grip hastalığı pnömoniye ortam hazırlayan etmenler olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. A. Füsun Ülger, genellikle kızamık, boğmaca, grip, difteri, suçiçeği, tifo ve çeşitli bakteri enfeksiyonları ya da vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında ortaya çıktığını ifade etti.
Hastalığın en sık görülen belirtilerinin üşüme ve titreme ile yükselen ateş, sarı veya yeşil renkte balgam çıkartmak, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuşçasına duyulan ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, yaygın vücut ve kemik ağrısı ve halsizlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. A. Füsun Ülger, tedavinin antibiyotikler, yatak istirahati, ateş düşürücüler, öksürük kesici ilaçlar, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ve hastanın çok iyi beslenmesiyle gerçekleşebileceğinin altını çizdi.
Dengeli düzenli beslenerek, aşı yaptırarak, sigara içmeyerek, alkol alımından kaçınarak, vitamin ve mineralleri düzenli olarak alarak, hastalığın ortaya çıkmasında korunulabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. A. Füsun Ülger, kardiyovasküler hastalığı olanların, kronik akciğer hastalığı bulunanların, diyabet hastalarının, alkoliklerin, karaciğer sirozu olanların, beyin-omurilik sıvısı kaçağı olanların, dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastaların, hodgkin hastalarının, lenfomalı hastaların, multipl miyeloma vakıalarının, kronik böbrek yetmezliği olanların, nefrotik sendrom vakalarının, organ nakledilenlerin, kemoterapi veya radyoterapi görenlerin, AIDS´li hastaların, huzurevlerinde yaşayanların ve 65 yaşın üzerindeki herkesin zatürre aşısı yaptırması gerektiğini dile getirdi. 



Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Günbay ve beraberindeki 4 kişi mahkeme kararıyla tekrar partilerine geri döndü.

İhraç edilmişlerdi, Mahkeme kararıyla geri döndüler!

25 yaşındaki Bağyurdulu genç Ramiz Turgut, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

Acı olay: Bağyurdulu genç elektrik akımında hayatını kaybetti!

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tüp bebek merkezinde gördükleri tedaviyle çocuk sahibi olan aileler ve bebekleri, düzenlenen özel bir etkinlikte bir araya geldi.

Manisa CBÜ Tüp Merkezinde ilk buluşma gerçekleştirildi

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şubesi tarafından Turgutlu’da düzenlenen kahvaltı programı, duygu dolu anlara sahne oldu.

Turgutlu’da şehit aileleri ve gaziler kahvaltı programında buluştu

5 gün önce evlenen teknik direktörden haber alınamıyor

5 gün önce evlenen teknik direktörden haber alınamıyor

LGS'de şaibe iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk görevden alındı.

LGS skandalında sıcak gelişme!

Kazada ağır hasar alan sürücü kabininde sıkışan sürücü, hayatını kaybetti.

Saman yüklü tır devrildi; sürücü öldü, eşi ve çocukları yaralandı

Muhtar Kenan Yıldırım: "300 hayvanlık kapasitemizle kırmızı et üretimine katkı sunacağız"

Muhtar, hayvan ithalatına karşı besihane kuruyor

Sarıgöl ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 52 yaşındaki sürücü Nuri Aşır hayatını kaybetti.

Motosiklet devrildi, sürücüsü yaşamını yitirdi

Yaz aylarında deniz ve havuz keyfi enfeksiyon riskini artırabiliyor.

Kalabalık havuzlar, hastalıklara davetiye çıkarıyor

Manisalı gençler ‘Yeşil Adımlar-Geleceğe Dönüşüm’ Uluslararası Hareketlilik Projesi ile farkındalık oluşturdu.

Manisalı gençler ‘Yeşil Adımlar Projesi’ ile yurt dışına açıldı

Manisa’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle düzenlenen çeşitli etkinliklerden biri de Üç Bant Bilardo Şampiyonası’ydı.

Yunusemre Belediyespor bilardoda yine zirvede

İlçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden bağ üreticilerine yönelik önemli bir uyarı geldi. Uyarıda bağ salkım güvesinin 3. nesil larvalarına karşı ilaçlama yapılması gerektiği vurgulandı.

Bağcılara salkım güvesi ve unlu bit uyarısı

Salihli ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobilin zeytin bahçesine uçması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Otomobil zeytin bahçesine uçtu: Baba öldü, eşi ve çocukları yaralandı

Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Günbay ve beraberindeki 4 kişi mahkeme kararıyla tekrar partilerine geri döndü.

İhraç edilmişlerdi, Mahkeme kararıyla geri döndüler!

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 27.11.2017 08:12:19 1400 0

Tarih: 27.11.2017 08:12 Güncelleme: 27.11.2017 08:12
Haberi Sesli Oku
17.07.2025 08:36:00