Nesli Nur GÜNEŞ


KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMANIN YOLLARI

Kitap okumak toplumumuzda bir ‘hobi’ olarak değerlendiriliyor olsa da aslında çok daha fazlası! Kitap okumak; kendinizi geliştirmek ve hayata farklı pencereden bakabilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç diyebiliriz.


Kitap okumak toplumumuzda bir ‘hobi’ olarak değerlendiriliyor olsa da aslında çok daha fazlası! Kitap okumak; kendinizi geliştirmek ve hayata farklı pencereden bakabilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç diyebiliriz. Birçok girişimciye göre başarının en önemli sırrı olan kitap okumanın bir alışkanlık haline nasıl getirebileceğimize bakalım.

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI :

Kitap okuma alışkanlığını kazanmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunmadan önce kitap okumanın faydaları üzerinde duralım.

  • Kitap okumak olaylara farklı pencereden bakmanın yanında problemler karşısında çözüm odaklı olmanıza, problem çözme yeteneğinizin gelişmesine katkı sağlar.
  • Okumak, kelime dağarcığınızı geliştirir.
  • Empati yeteneğinizi geliştirir.
  • Bilgi birikiminizi arttırır.
  • Okuma alışkanlığı yaratıcılığı arttırır.
  • Düzenli kitap okumak, odaklanmayı kolaylaştırır aynı zamanda güçlendirir.

Ve dahası.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ?

Kitap okumanın faydalarının farkındaysanız ve bunu alışkanlık haline dönüştürmek istiyorsanız aşağıdaki önerileri uyguladığınız taktirde önemli bir adım atmış olacaksınız.

  1. Bir okuma listesi hazırlayın. Yıl içerisinde okumayı planladığınız kitapları, türlerine göre listeleyebilirsiniz. Böylelikle hangi kitapları satın alacağınızı, ya da kütüphaneden ödünç alacağınızı biliyor olacaksınız.
  2. İnce kitaplarla okumaya başlayın. Okumayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız gözünüzün korkmayacağı ince kitaplar ile başlayabilirsiniz. Böylelikle bir kitabı hızlıca bitirip başka bir kitabı okumaya geçebilirsiniz. Bu durum okuma karşısında motivasyonunuzu arttıracaktır.
  3. İlgi alanlarınıza göre kitap tercihinde bulunun. Okuduğunuz her kitabı seveceksiniz diye bir kural yok. Okumaktan hoşlanmadığınız kitaplardan vazgeçip yeni bir kitaba başlamaktan korkmayın. Bunun için hangi alanda hangi türde kitap okumak istediğinize karar verin.
  4. Günde kaç sayfa kitap okuyacağınızı belirleyin. Alışkanlıklar düzen ister. Sizde günün hangi saatinde kaç sayfa okuyacağınıza karar verin. Örneğin günde 10 sayfa okumak, başlangıç için uygun.
  5. Yanınızda kitap bulundurun. Toplu taşıma araçlarında ya da boş kalınan her vakitte sosyal medyada zaman geçirmek yerine okumaya odaklanabilirsiniz.
  6. En önemlisi istikrarlı olun. Araştırmalara göre bir davranışın alışkanlık haline gelme süresi 21 gündür. En az 21 gün boyunca düzenli olarak yapılan eylemler alışkanlığa dönüşür. Kitap okumaktan yüksek verim almak istiyorsanız pes etmeyin.

İnstagram: ogrencikocuneslii