Av. Erdoğan KAYA


İŞE İADE DAVASI-ARABULUCUYA BAŞVURMA ZORUNLULUĞU VE UYGULAMASI

İŞE İADE DAVASI-ARABULUCUYA BAŞVURMA ZORUNLULUĞU VE UYGULAMASI


İŞE İADE DAVASI-ARABULUCUYA BAŞVURMA ZORUNLULUĞU VE UYGULAMASI

01.01.2018 tarihi itibariyle işe iade talebiyle açılacak davalardan önce arabulucuya başvurulması 7036 sayılı ?İş Mahkemeleri Kanunu? ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu husus 7036 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde ve 4857 sayılı İş Kanununun 20 nci maddesinde değişiklik yapan 11 inci maddesinde belirtilmiştir.

İşe iade davasında arabulucuya başvuru, hem süre yönünden hem de usul yönünden arabulucuya başvuru zorunluluğu bulunan diğer iş davalarından ayrılmaktadır. Söz konusu ayrımlara dikkat edilmemesi hak kayıplarına yol açabilecek olması nedeniyle önem arz etmektedir. Biz de yazımızda bu konu üzerinde duracağız.

İŞE İADE TALEBİYLE ARABULUCUYA NE KADAR SÜREDE BAŞVURULABİLİR?

İşe iade taleplerinin kısa süre içerisinde ileri sürülmesi gerektiğinden ve bu sürenin hak düşürücü nitelikte olması nedeniyle burada arabulucuya başvuru süresi oldukça önem arz etmektedir. İşe iade taleplerinde fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurmak gereklidir.

İŞE İADE TALEBİYLE İLGİLİ ARABUCULUK SÜRECİNDE ANLAŞILAMAMASI HALİNDE NASIL BİR YOL İZLENİR?

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir.

İŞE İADE DAVASININ ARABULUCUYA BAŞVURULMADAN AÇILMASI DURUMUNDA NASIL BİR UYGULAMA SÖZ KONUSU OLACAKTIR?

Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması halinde davanın usulden reddine karar verilir. Burada işe iade davasına özel olarak söz konusu usulden ret kararı taraflara resen tebliğe çıkarılacak ve karar usulen kesinleştirilecektir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

Söz konusu düzenleme ile işe iade davalarında arabuluculuk konusunda işçi lehine olmak üzere uyarlama yapılmıştır. İş bu düzenleme olmaksızın doğrudan işe iade davasının açılması halinde ret kararı verilinceye kadar 1 aylık arabulucuya başvuru süresi de geçecektir. Bu nedenle de 1 aylık hak düşürücü sürenin geçeceği, işe iade talebine ilişkin hak kaybının yaşanacağı açıktır.

İŞE İADE DAVASINDA VERİLEN KARARA KARŞI HANGİ KANUN YOLUNA GİDİLEBİLİR?

Yapılan değişiklik ile birlikte işe iade davalarında verilen kararlara ilişkin olarak sadece istinaf kanun yoluna gidilebilecek olup, temyiz yoluna gidilemeyecektir. İş bu düzenleme Kanunun yayımı tarihinden yani 25.10.2017 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

İletişim adresi: www.gurselavukatlik.com