MANİSA - Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açılmaktadır.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyetine  Bakanlıkça izin verilebilmesine olanak sağlanmıştır.

3573 Sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun hükümleri hala yürürlükteyken ve “Zeytincilik sahaları daraltılamaz” şeklinde açık hüküm varken yönetmelikte böyle bir değişiklik yapılması hukuksuzluktur.

Ayrıca kanunun 20. Maddesinde Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmü yer almaktadır.

Kaldı ki; daha önce zeytinliklerin madenciliğe açılması yönünde kanun tasarıları gönderilmiş fakat kabul edilmemişti. 7 defa Meclise getirip ve bir türlü  Meclisten geçiremedikleri zeytinlikleri talan yasalarını, yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalışıyorlar. Hukukta normlar hiyerarşisi vardır ve yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz. Bu değişmez kuraldır.  

Zeytinciliğin koruma kalkanı olarak bilinen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun değiştirilmeden bu yönetmelik değişikliğinin bize göre bir hükmü yoktur.

Bundan en fazla Manisa bölgesi zarar görecek. Çünkü Soma’da bulunan termik santraller için çıkarılan kömür madenleri zeytinlik alanlara dayandı. Yine Alaşehir ve Salihli ilçelerimizdeki jeotermal elektrik santralleri (JES) çevresinde az da olsa zeytinlik bulunuyor.

Dün nükleer düzenleme kanun teklifini Sanayi Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Komisyonuna getirenler bir gün sonra yönetmelik değiştirerek zeytinlik alanaları madenciliğe açtılar.

83 yıl önce çıkarılan yasayla korumaya alınan zeytinlik alanlar maalesef AKP iktidarı tarafından yağmalanmak istenmektedir.

İktidar iki yüzlü politikasını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir taraftan Paris anlaşmasına imza atıp 2050 yılında karbon nötr hedefi koyuyor, diğer taraftan zeytinlikleri madenciliğe açıyor. 

Zeytin üretici ve geçimini zeytincilikten sağlayan bir çiftçi olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımız kullanacağım ve dava açacağım.

Tüm hemşerilerimi zeytinliklerimizi korumak için mücadeleye çağırıyorum.



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 2.03.2022 10:52:00 1258 0

Tarih: 02.03.2022 10:52
Haberi Sesli Oku
17.06.2025 16:22:00