MANİSA - Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açılmaktadır.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyetine  Bakanlıkça izin verilebilmesine olanak sağlanmıştır.

3573 Sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun hükümleri hala yürürlükteyken ve “Zeytincilik sahaları daraltılamaz” şeklinde açık hüküm varken yönetmelikte böyle bir değişiklik yapılması hukuksuzluktur.

Ayrıca kanunun 20. Maddesinde Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmü yer almaktadır.

Kaldı ki; daha önce zeytinliklerin madenciliğe açılması yönünde kanun tasarıları gönderilmiş fakat kabul edilmemişti. 7 defa Meclise getirip ve bir türlü  Meclisten geçiremedikleri zeytinlikleri talan yasalarını, yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalışıyorlar. Hukukta normlar hiyerarşisi vardır ve yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz. Bu değişmez kuraldır.  

Zeytinciliğin koruma kalkanı olarak bilinen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun değiştirilmeden bu yönetmelik değişikliğinin bize göre bir hükmü yoktur.

Bundan en fazla Manisa bölgesi zarar görecek. Çünkü Soma’da bulunan termik santraller için çıkarılan kömür madenleri zeytinlik alanlara dayandı. Yine Alaşehir ve Salihli ilçelerimizdeki jeotermal elektrik santralleri (JES) çevresinde az da olsa zeytinlik bulunuyor.

Dün nükleer düzenleme kanun teklifini Sanayi Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Komisyonuna getirenler bir gün sonra yönetmelik değiştirerek zeytinlik alanaları madenciliğe açtılar.

83 yıl önce çıkarılan yasayla korumaya alınan zeytinlik alanlar maalesef AKP iktidarı tarafından yağmalanmak istenmektedir.

İktidar iki yüzlü politikasını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir taraftan Paris anlaşmasına imza atıp 2050 yılında karbon nötr hedefi koyuyor, diğer taraftan zeytinlikleri madenciliğe açıyor. 

Zeytin üretici ve geçimini zeytincilikten sağlayan bir çiftçi olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımız kullanacağım ve dava açacağım.

Tüm hemşerilerimi zeytinliklerimizi korumak için mücadeleye çağırıyorum.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 2.03.2022 10:52:00 1225 0

Tarih: 02.03.2022 10:52
Haberi Sesli Oku
2.05.2025 17:05:00