Yaz aylarında çocuklarda karın ağrısına dikkat
Yaz aylarında artan sıcaklık ve enfeksiyon riskine bağlı olarak çocuklarda karın ağrısı şikayetleri artış gösteriyor. Memorial Bodrum Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, basit nedenlerin yanı sıra cerrahi müdahale gerektiren ciddi hastalıkların da karın ağrısına yol açabileceğini belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Karın ağrısının altında yatan nedenlerin dikkatle araştırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Günaydın, çocukluk çağında görülen karın ağrılarının genellikle idrar yolu enfeksiyonu, ishal veya bağırsak parazitleri gibi ilaçla tedavi edilebilecek rahatsızlıklardan kaynaklandığını söyledi. Ancak yaklaşık 50 farklı hastalığın bu belirtiyle ortaya çıkabileceğini ve bunların yüzde 1 ila yüzde 3’ünün cerrahi müdahale gerektirdiğini hatırlattı.

İnvajinasyon sessiz ilerliyor
Cerrahi nedenler arasında akut apandisit ve invajinasyonun öne çıktığını belirten Günaydın, invajinasyonun özellikle süt çocuklarında görüldüğünü ve ishal sonrası gelişebildiğini kaydetti. Yaz aylarında artan bakteriyel ve viral ishaller nedeniyle bu riskin yükseldiğine dikkat çekti.

Çilek jölesi gibi dışkıya dikkat
Kusma, karında "sucuk gibi" kitlenin hissedilmesi ve çilek jölesi şeklinde dışkının invajinasyon belirtisi olabileceğini ifade eden Günaydın, böyle bir durumda çocuk cerrahisine başvurulması gerektiğini söyledi. Gecikme durumunda bağırsakta kangren oluşabileceğini ve genel durumun hızla bozulabileceğini belirtti.

Tanıda kan tahlilleri, karın grafisi ve ultrasonun kullanıldığını belirten Günaydın, invajinasyonun tedavisinde ilk olarak ağızdan beslenmenin kesildiğini, mideye tüp yerleştirildiğini ve sıvı-elektrolit tedavisine geçildiğini aktardı. Gerekli durumlarda radyoloji eşliğinde su veya hava yöntemiyle bağırsakların açılmaya çalışıldığını, nadiren de olsa cerrahi müdahalenin gerekebileceğini söyledi.

Apandisit yazın daha sık görülüyor
Yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durumun da apandisit olduğunu vurgulayan Günaydın, göbek çevresinde başlayıp sağ alt karna yerleşen ağrıyla kendini gösterdiğini ifade etti. Apandisite iştahsızlık, ateş ve kusmanın da eşlik edebileceğini belirten Günaydın, tanının fizik muayene, laboratuvar tetkikleri ve ultrasonografiyle konulabileceğini söyledi. Tedavinin cerrahi olduğunu, patlamamış apandisit vakalarında hastanın 1-2 gün içinde taburcu olabileceğini ekledi.

Ağrıyı hafife almayın
Yaz aylarında karın ağrısı yaşayan çocukların, cerrahi ihtimal göz önünde bulundurularak dikkatle izlenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Mithat Günaydın, erken tanı ve doğru müdahale ile ciddi komplikasyonların önüne geçilebileceğini ifade etti.



Manisa'da yeni uzman hekim göreve başladı!

Saruhanlı Halk Eğitim’den Orman Yangınları Müdahale Ekiplerine İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

65 Yıllık Hayat Arkadaşına Veda: Faruk Saydam’ın Büyük Kaybı

AK Parti’li Mücahit Arınç'tan RENCO KOMPOZİT'a Ziyaret

Alacak verecek meselesi kanlı bitti!

Seramiksan Spor Kulübü Midi Takımı Manisa Şampiyonu Oldu

Kayıp olarak aranıyordu… Aracının altında ölü bulundu

Turgutlu’da Feci Traktör Kazası: Aynı Aileden 3 Kişi Hayatını Kaybetti

SARUHANLI CHP TEŞKİLATINDaN POLİS HAFTASI’NDA ANLAMLI ZİYARET

SARUHANLI BEDELLER MAHALLESİ’NDE YEŞİL VATAN İÇİN FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

SARUHANLI ÜLKÜ OCAKLARI’NDAN POLİS HAFTASI’NDA ANLAMLI ZİYARET

Direk Sökümü Faciası: Akhisar’da İşçi Hayatını Kaybetti

KAYMAKAM ACAR’DAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE ANLAMLI ZİYARET

Manisa'da fuhuş baskını! Sınır dışı edildiler

Saruhanlı'da Türk Polis Teşkilatı’nın 181. Yıl Dönümü Gururla Kutlandı

Saruhanlı’da Yedek 9 Numaralı Sulama Kanalı Yanında Yol Çalışması Sürüyor

Manisa Basınının Köklü Çınarı 69 Yaşında

SARUHANLI’DA UNUTULMAZ COŞKUN SABAH GECESİ!

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

Saruhanlı Halk Eğitimi Merkezi’nden Öğretmen ve Kursiyerlere Akhisar Gezisi

Saruhanlı’da Polis Haftası Ziyareti: Emniyet Teşkilatından Kaymakam Murat Acar’a Anlamlı Buluşma

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 28.07.2025 14:51:00 0
Tarih: 28.07.2025 14:51 Güncelleme: 28.07.2025 14:54
Haberi Sesli Oku