SAĞLIK - Aşırı Terleme genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda günün her anında ve her mevsimde görülmektedir. Yaz mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte kişilerin fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmemeleri ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için cerrahi tedaviler aşırı terleme sorununa çözüm olmaktadır.

Kişinin günlük yaşam, mesleki aktivite, sosyal ilişkiler ve kişiliğin etkilendiği terleme vakalarında ameliyat yöntemi gündeme gelmelidir. Tedavisi, kapalı ameliyat yöntemi ile göğüs cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Başarılı bir işlem sonrası hasta aynı gün ya da sonraki gün normal yaşamına döner.

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Cerrahisi Op. Dr. Serdar ÖZKAN konuyla ilgili bilgi verdi.

Terleme (hidrozis); vücudun bulunduğu ortamla arasındaki ısı değişimini sağlayan fizyolojik bir mekanizmadır. Vücudumuzdaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi denilen, irade dışı çalışan bir mekanizma tarafından kontrol edilmektedir.

Aşırı terleme,tüm vücutta veya bazı bölgelerde olabilir. Tüm vücutta görülen aşırı terleme mutlaka bir hastalıkla ilişkili olmak zorunda değildir. Bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla terler. Örneğin fazla kilolu olanlar normal aktiviteleri için bile, normal kilolulara göre daha fazla efor harcar ve daha fazla terler. Aşırı terleme bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bazen de bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir (tiroid bezinin fazla çalışması, bazı enfeksiyonlar, bazı kanser hastalıkları, bazı tür romatizmal hastalıklar, menapoz, şeker hastalığı gibi).

Bölgesel aşırı terleme ise,(Hiperhidrozis) sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme şeklinde görülmektedir. Toplumda yaklaşık binde bir ila üç sıklıkla görülür. Şikâyetler yazın artmaktadır. El ve ayaklarda daha yoğun olan terlemenin belirtileri, özellikle heyecanlı kişilerde, genç ve orta yaş grubunda daha fazla görülmektedir.

Bu durum, kişinin günlük aktivitelerini, psikolojik durumunu ve sosyal yaşantısını etkiliyorsa, şöyle ki; tokalaşmaktan, insanlarla tanışmaktan çekiniyor, kalem tutamıyor, el aletlerini kullanamıyorsa, mutlaka tedavi edilmelidir. Botoks, iontoferez gibi tedavi yöntemleri el, koltuk altı ve yüz kısmındaki aşırı terleme sorununu tamamen çözmemekte, geçici süre azaltabilmektedir. Bu nedenle bu tedavilerin kısa ve orta vadede tekrarlanması gerekmektedir. Sistemik olarak kullanılan ilaçların da yan etki oranlarının yüksek olması nedeni ile kullanımları çok tavsiye edilmemektedir.

 

Kişinin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyip psikolojik sorunlara yol açarak toplumdan uzaklaştırabilen bir hastalık olan hiperhidrozis, yani aşırı terleme bozukluğundan cerrahi müdahaleyle kalıcı olarak kurtulmak mümkündür.

Aşırı terleme bozukluğunun tedavisinde geçerli olan en etkili ve kesin tedavi şekli cerrahi uygulamadır.

Ancak bu şekilde sempatik sinir bütünlüğünün belli seviyelerde bozulmasıyla, bu sinirler tarafından etkilenen vücut bölgelerinin aşırı terlemesinin normal terleme düzeyine indirilmesi söz konusudur. Eğer el, koltuk altı ve yüz bölgesi etkilenmiş ise Göğüs Cerrahisi Uzmanı tarafından, genel anestezi ile göğüs yan duvarına yapılacak bir veya iki adet yarım santimlik kesiler ve bu deliklerden girilerek özel aletler ve teknikler yardımı ile sempatik sinirin bu bölge için olan aşırı etkisi ortadan kaldırılır. Kapalı ameliyat teknikleri (endoskopik sempatektomi) kullanılarak kolaylıkla ve sorunsuz gerçekleştirilen operasyon 20-30 dakika sürmektedir. Hasta, ertesi gün taburcu edilmekte ve bundan sonra aynı gün günlük aktivitelerini rahatlıkla yapabilmektedir.

Sempatik sinir bütünlüğünün bozulması, geçici veya kalıcı felç, his kaybı gibi birtakım rahatsızlıklara yol açmaz. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi endoskopik sempatektominin de kanama, hava kaçağı gibi hesaplanamayan riskleri, deneyimli göğüs cerrahlarının yaptığı ameliyatlarda minimuma inmektedir. Daha önce geçirilmiş olan akciğer hastalıkları, cerrahi müdahalenin endoskopik yöntemle yapılmasını zorlaştırabilmektedir, çok nadir de olsa ek bir cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

 



Saruhanlı Belediyesi tarafından Yılmaz Düğün Salonu bahçesinde inşa edilen Kır Düğün Bahçesi, hizmete açıldı.

Saruhanlı Yeni Bir Kır Düğün Bahçesine Kavuştu

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan MehmetYılmaz, "Basın, toplumun vicdanıdır" dedi.

Başkan Yılmaz: "Basın, toplumun vicdanıdır"

Arkadaşının karıştığı kavgayı ayırmak isteyen genç, başına aldığı darbeler sonucu ağır yaralandı.

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

Çocuk ve gençlerin yaz tatilini verimli geçirmesi amacıyla düzenlediği ücretsiz spor kurslarıyla büyük ilgi görüyor.

Geleceğin sporcularına ücretsiz eğitim desteği

Mağdurların şikayetinin ardından Hasan U.T.’nin Didim'de yakalanarak Nazilli Adliyesi’ne getirildiği öğrenildi.

Yüksek kar vaadiyle 80 milyon liralık vurgun yaptığı iddia edildi

Yunusemre Belediyespor Olağan Genel Kurulu, Ferdi Zeyrek Millet Çarşısı’nda gerçekleştirildi. Kulüp Başkanı Bülent Kanik kongrede yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi.

Yunusemre Belediyespor'da Bülent Kanik güven tazeledi

Kazada ağır yaralanan çocuğun ayakkabısı yolda kaldı.

Ticari aracın çarptığı çocuk ağır yaralandı

DEVA Partisi Manisa İl Başkanı Gökhan Görmez, son günlerde bazı mecralarda hakkında çıkan “siyasi parti değişikliği” iddialarına sert bir dille yanıt verdi.

Gökhan Görmez’den Siyasi Geçiş İddialarına Sert Yanıt: “Görevimin Başındayım”

Alacak verecek meselesi yüzünden çıkan kavga meydan savaşına döndü.

Sosyal medyada başlayan tartışma kanlı bitti

Polisin dikkati sonrası suçüstü yakalanan şüphelinin 3 milyon liralık bir işlem yaptığı öğrenildi.

Milyonluk vurgun operasyonu! Pastane buluşması kötü bitti

Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen A.D. (47), tartıştığı annesi Belkıs Durmuş'u (67) çeşitli yerlerinden bıçaklayarak öldürdü.

Tartıştığı annesini bıçaklayarak öldürdü!

Manisa Büyükşehir Belediyesi, toplum sağlığı için büyük tehdit oluşturan bağımlılıkla mücadele kapsamında farkındalık çalışmalarını sürdürüyor

Büyükşehir’den Bağımlılıkla Mücadele İçin “Bağımlılığı Terk Et” Semineri

Teknik direktör Doğan Demiran ve ekibi ile yola devam.

Develispor "istikrar" dedi

Saruhanlı Belediyesi tarafından Yılmaz Düğün Salonu bahçesinde inşa edilen Kır Düğün Bahçesi, hizmete açıldı.

Saruhanlı Yeni Bir Kır Düğün Bahçesine Kavuştu

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Başkan Balaban'ın acı günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 12.05.2016 09:50:53 510 0

Tarih: 12.05.2016 09:50 Güncelleme: 12.05.2016 09:50
Haberi Sesli Oku
24.07.2025 17:00:00