Saruhanlı İlçesine bağlı Kemiklidere köyünde Eren Yılmaz’a ait 40 dekarlık mısır tarlasının 15 dekarı yaban domuzlarınca talan edildi.

Eren, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada köylerinin ada tarla mevkisinde bulunan mısır tarlasının yaban domuzlarının istilasına uğradığını, 7 bin lira maddi zararının bulunduğunu belirtti.

Bu yıl ektiği her ürünün domuzlar tarafından zarar gördüğünü ve mağdur durumda olduğunu ifade eden Eren, şunları kaydetti:

“40 dekar arazime ikinci ürün olarak silajlık mısır ekmiştim. Dün araziye bakmaya gittiğimde gördüğüm manzara karşısında adeta yıkıldım. 40 dekar arazinin 15 dekara yakın bölümü hasara uğramış. Yaban domuzları mısırı köklemiş, kırmış ve yere yatırarak büyük ölçüde zarar vermiş. 6-7 bin lira civarında maddi zararım var. Geçen yıl da aynı tarlaya kavun ekmiştim. Domuzlar kavunumu da yedi. Domuzlardan dolayı mahsulümü hasat edemez oldum.”

Eren, zararının devlet tarafından karşılanmasını, domuzlara karşı da sürek avı yapılmasını talep ettiğini sözlerine ekledi.

-Yaban Hayvanı Zararı Tarsim Kapsamına Alınmalı-

Söz konusu arazide incelemelerde bulunan İlçe Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise bitkisel ürünlere verdiği hasarla ekonomik zarara yol açarak tehdit oluşturmaya başlayan yaban hayvanlarının da Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamına alınmasını önerdi.

Bölge genelindeki yaban domuzu varlığında son yıllarda ciddi bir artış görüldüğünü, domuzlardan birinin geçtiğimiz günlerde ilçe merkezine kadar indiğini anımsatan Okur şöyle dedi:

“Dağlık bölgelerde yaşayan domuzlar sürü halinde geceleri ovaya iniyor ve yiyecek arıyor. Domuz doğası gereği bir ürünü yemekle kalmıyor, zarar da veriyor. Buna karşı sürek avı planlasak Hayvan Hakları Dernekleri ortaya çıkıp karşı çıkıyor. Ama mağdur olan çiftçinin hakkını düşünen yok. Bir şekilde bu yaban domuzu popülasyonunun önüne geçilmesi gerekiyor. Domuzun verdiği zarar, hem üreticiyi hem de ülke ekonomisini etkiliyor.

Üreticilerimiz ürününü ekmeden önce doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırıyor. Ancak tarım sigortası sadece doğal afetlerin yol açtığı zararı karşılıyor. Bunun için yaban hayvanlarının verdiği zararın da tarım sigortası kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Çünkü domuzun verdiği zararın, dolu ve dondan geri kalır yanı yok.”

Tarım Sigortaları Havuzu Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım da yaban hayvanı zararının tarım sigortası kapsamına alınmasının zaman zaman konuşulduğunu ancak Tarsim’in gündeminde şimdilik böyle bir çalışma olmadığını söyledi.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 28.10.2013 13:17:31 1578 0

Tarih: 28.10.2013 13:17

Haberi Sesli Oku