SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, erken teşhis ve tedavi ile Verem ?Tüberküloz´ hastalığın toplumda yayılmasının önleneceğini söyledi.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan 3-9 Ocak Verem Savaşı ve Propaganda Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Veremin geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Üresin, "2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış ve 1,5 milyon verem hastası ölmüştür" dedi.

Veremin, "M. tuberculosis´´ adı verilen mikrop tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Üresin, "Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren, doktor tarafından başka nedenlerle açıklanamayan öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir" şeklinde konuştu.

-Öksürüğünüzü Kapatın-

Hastalığın kişiler arasında yayılmasının erken teşhis ve yeterli tedavi ile önlenebilir olduğunun altını çizen Dr. Üresin, "Hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan sevdiklerinizi korumanın en pratik yolu sık sık el yıkamak ve öksürürken ağzınızı mendil ile kapatmaktır. Öksürük sırasında eğer mendil yoksa ağız kol ya da omuz aracılığıyla kapatılmalıdır. Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra hastalar artık bulaştırıcı olmazlar, böylece yakınları da hastalıktan korunmuş olur".

-Tüberküloz ?Verem´ Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?-

Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisi olduğunu belirten Dr. Üresin, ?Çocukları verem hastalığından korumak için BCG ?verem´ aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç ?İzoniyazid´ kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır.? Dedi.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.01.2019 17:30:17 523 0

Tarih: 07.01.2019 17:30
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00