Anahtar Kelimeler: ÜZÜMÜ GÜNEŞ YANIĞI VURDU

POLİTİKA - AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikaları ve her yıl yaşanan afetler nedeniyle Manisalı çiftçilerin yüzü bir türlü gülmemiştir.

Manisa başta olmak üzere Ege bölgesinin tamamında bağlarda ?güneş yanığı? görülmektedir.  Güneş yanığı üzümün kalitesini ve rekoltesini etkilediğinden çiftçilerimizin gelirinde büyük kayıplara sebep olmaktadır.

Güneş yanığı üzümlerde kalite ve rekolte kaybına neden olmakta, üzümlerin yaş olarak satışını ve ihracatını engellemektedir. Ayrıca bu zararlar, TARSİM sigortası kapsamında olmadığından karşılanmamaktadır.

Üzümleri güneşten yanan Manisalı çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla konuyu Meclis gündemine taşıyarak Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanına bir soru önergesi verdim.  

Bilindiği üzere Manisa en fazla tarımsal üretim yapan il olup, ekonomisi büyük oranda tarıma dayanmakta ve yüz binlerce aile geçimini topraktan sağlamaktadır. Bu nedenle Manisa´da yaşanan doğal afetlerin etkileri de diğer bölgelere göre daha fazla olmaktadır. 

Devlet destekli tarım sigortasının kapsamının dar olması nedeniyle zararların karşılanması, tarımsal arazilerin ve hayvanların sigortalanmasında istenilen seviyenin yakalanmasını engellemektedir. Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında yapılan yardımlardan da yararlanamamaktadır. 

Bunların dışında en önemli sorun ise sigorta şirketlerinin zarar sonrası tutumlarıdır. Birçok hasarı teminat kapsamı dışında göstererek zararlar karşılanmamaktır. Karşılasa bile hasarın meydana geldiği zamanda değil, hasat dönemi sonunda tazminatlar ödenmektedir. Primlerin yüksekliği, TARSİM sisteminin yeterince çiftçiye anlatılamaması, sigorta bilincinin oluşmaması tarım sigortalarının önündeki engellerdir. Bunun yanında tarım sigortası yaptıramayan çiftçilere, 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan da yararlandırılmamaktadır. Bu durum çiftçilerimize ikinci bir darbe olmuştur.

         Bu nedenle çiftçilerin tüm zararlarının karşılanacağı bir sigorta sistemi oluşturulması gerekmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kaliteli tarımsal üretimin artırılması, ihracat olanaklarının ve TARSİM sigorta riskleri kapsamının genişletilmesi gerektiğini her zaman ifade ediyoruz.

         Ancak, çiftçinin feryadına kulak tıkayan AKP Hükümetleri yolsuzluk, rüşvet ve rant ile uğraşmaktan tarımın sorunları ile ilgilenmemektedirler. 

         Manisa başta olmak üzere tüm Ege bölgesinde bağlarda büyük kayba neden olan Güneş Yanığı zararlarının giderilmesi hem çiftçilerimizin hem de tarım sektörünün yararına olacaktır.



Saruhanlı’da elektrik direği hırsızları suçüstü yakalandı

Saruhanlı’da Vefat…

Feci kazada 3 araç birbirine girdi! Yaralılar var

İş makinesinin kardeşlere çarptığı kaza anı ortaya çıktı

22 yaşındaki gence sokak ortasında infaz

Baba ile 14 yaşındaki kızını tabancayla vurdu

Vefat ve Başsağlığı…

Mersin'de feci kaza: 3 kişi öldü

Yapay zeka direksiyon başında hayat kurtaracak

Saruhanlı’da Vefat…

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Göçük altındaki madencilerden birisi kurtarıldı

Kamyonetle sepetli motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Alaşehir’de traktör kazası: 1 ölü

Otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Yol kontrolü yapan uzman jandarma, takla atan aracın altında kaldı!

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 23.06.2016 15:51:56 783 0

Tarih: 23.06.2016 15:51 Güncelleme: 23.06.2016 15:51
Haberi Sesli Oku

Politika

Politika Haberleri
14.09.2025 11:07:00