Uzmanlar uyardı: Yazın serin kalmanın yolu sofradan geçiyor
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücuttaki sıvı ve mineral dengesi değiştiğini belirten Diyetisyen Ayşenur Koçer, sıcak yaz günlerinde vücudun direncini korumak için dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımının büyük önem taşıdığını sıcak hava şartlarının sağlık üzerindeki etkilerine karşı özellikle su içmenin ve beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.
Yaz mevsiminin etkisini artırdığı günlerde uzmanlar sıcak hava şartlarının vücut üzerindeki olumsuz etkilerine karşı vatandaşları uyarıyor. Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terleme oranı yükselirken, bu durum sıvı ve mineral kaybına neden oluyor. Bu dengenin korunmaması halinde halsizlik, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabildiğini belirten beslenme uzmanları yeterli sıvı alımının hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, yaz aylarında günlük en az 2,5 litre su tüketimi öneriliyor. Her bireyin yaz mevsiminde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Ayşenur Koçer su ihtiyacının idrar renginden anlaşılabileceğini söyledi. Koçer, "İdrar açık sarı ya da saydam ise su tüketimi yeterlidir. Koyu sarıysa vücut susuz kalmış demektir" dedi.

Sıvı alımını destekleyen gıdalar önerdi
Yalnızca su değil, ayran, maden suyu, komposto ve ev yapımı soğuk içeceklerle de sıvı kaybının önlenebileceğini belirten Koçer, ayrıca karpuz, kavun, domates ve salatalık gibi su oranı yüksek sebze-meyvelerin sofralarda yer alması gerektiğini vurguladı. Zeytinyağlı enginar ve taze fasulye gibi sebze yemeklerinin hem hafif hem de besleyici olduğunu kaydeden Koçer, ızgara balığın da sağlıklı protein açısından zengin bir seçenek olduğunu ifade etti.

Yazın yapılan hatalara karşı uyardı
Yaz aylarında sık yapılan hatalara da değinen Diyetisyen Koçer, "Yetersiz su içmek, şekerli meşrubatları tercih etmek, meyve porsiyonlarını aşmak, fazla dondurma tüketmek, kızartma yemekler ve açıkta kalmış gıdaları yemek sağlığı olumsuz etkileyebilir" diyerek uyarıda bulundu.



Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

Ev değil cephanelik

Ziraat Odası Başkanı Okur’dan tarım sayımı uyarısı

Tırın bir başka tıra arakadan çarptığı kazada faciadan dönüldü

Türk-Japon projesine ‘en iyi makale' ödülü

Modern hayatın sessiz salgını: Dijital yorgunluk

Mankenler Kraliçesi Aslı Baş cinayet duruşması tekrar başladı

Saruhanlı Taekwondo Kursu Açıldı

Saruhanlı’da Vefat…

Şampiyon motosikletçi Özgür Çapacı, trafik kazasında hayatını kaybetti

Alkollü sürücünün çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Polis 20 ton kaçak akaryakıt ele geçirdi

SARUHANLI’DA VEFAT…

Otomobilin çarpması ile metrelerce yükseğe savrulan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Manisa FK’da Keçiörengücü mesaisi başladı

Uşak'ta otomobil ile hafif ticari araç çapıştı: 6 yaralı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 2.07.2025 11:00:00 706 0
Tarih: 02.07.2025 11:00 Güncelleme: 02.07.2025 11:34
Haberi Sesli Oku