MANİSA - Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin tarım sigortası yaptırarak her türlü riske karşı tedbir almalarını istedi. 
İçinde bulunduğumuz ay itibariyle bazı ürünlerde sigorta yaptırma süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Hasan Çebi, bağlarda erkenci çeşitlerde 14 Şubat, diğer çeşitlerde ise 28 Şubat tarihinin son gün olduğu konusunda üreticileri uyardı.
Tarım sigortasının önemine değinen Hasan Çebi, ?Üreticilerimiz sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, deprem ve doğal afetlerin getireceği riskleri karşılayabilirler. Tarımsal afetlerde sigorta çok önemli. Doğal afetlere karşı ürününüz ve emeğiniz güvence altındadır. Üstelik yapılan sigortalara devletin katkısı da bulunmaktadır? dedi.
TARSİM´ in kar amacı güden bir kuruluş olmadığını ifade eden İl Müdürü Çebi şunları söyledi:
?2015-2016 üretim sezonunda Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin 2015/8248 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 09.11.2015 tarihinde yayınlandı. Tarım Sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşlarında yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanalar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup, gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört kez olarak artırılmıştır. Devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanmaktadır. Manisa olarak geçen sene don ve dolu zararları hususunda bir afet yaşadık. İl genelinde, İl Müdürlüğü olarak Başbakanlık Acil Afet Fonundan 35 milyon lira afetzedelere gerçekleşen zarar için ödeme yapılmış, TARSİM ise zarar karşılığı 240 milyon lira ödeme gerçekleştirmiştir. Toplamda ise 275 milyon lira ödeme yapılmıştır.?
Doğal afetleri engellemenin mümkün olamayacağını fakat gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmenin yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olduğunu vurgulan Çebi, ?Gerekli hükümleri yerine getirip, zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almıştır. İl Müdürlüğü olarak Tarsim Bölge Müdürlüğü personeliyle birlikte eğitim ve yayım faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Tüm çiftçilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun? diyerek sözlerine son verdi.



Kula’da uyuşturucu tacirlerine darbe: 2 kişi tutuklandı

Eski kocası tarafından annesiyle birlikte öldürülen kadın toprağa verildi

Manisa’nın ihracatında elektronik düşüşte, iklimlendirme yükselişte

Manisa'da oltayla 2 metrelik yayın balığı yakaladı

Sepetli motosiklet can aldı

Çocukları taşıyan servis kazaya karıştı, veliler hastaneye koştu

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Traktör devrildi: 1 ölü

Boşanma aşamasındaki eşi ve ailesine kurşun yağdırdı: 4 yaralı

Asırlık miras Acıpayam kavunu tescillendi

Kırtasiye masrafından kısarken çocuğunuzun sağlığını riske atmayın

Kafa Kafaya Çarpışma: İki Sürücü Hayatını Kaybetti

Köyceğizli Koparan, Taekwondoda Türkiye şampiyonu oldu

Silahlı kavgada ortalık kan gölüne döndü! 2 ölü, 3 yaralı

Merkez Bankası’nın kasasından yine servet çıktı! Neredeyse yarısı son 2 günde gitti

Eğitim güvenliği için tüm kurumlar seferber oldu

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 8.02.2016 15:56:54 440 0

Tarih: 08.02.2016 15:56 Güncelleme: 08.02.2016 15:56
Haberi Sesli Oku
10.09.2025 19:09:00