EKONOMİ - İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirilen “Türkiye’de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi” projesinin açılış toplantısı 30 Eylül 2019 Pazartesi günü gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin ilk borsası olarak, 128 yıldır, tarım alanında üreticiyi ve sektörü kalkındıracak her adımın, her çalışmanın yanında olmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ülkemiz ekonomisi ve dış ticaret açısından önemi malum.  Ancak mevcut katkısına nazaran çok daha büyük bir potansiyeli olduğunu, bu sektörden çok daha fazla katma değer elde edebileceğimizi unutmamamız gerekir. Yapmamız gereken şeyler çok basit. Bunlardan en önemlileri zeytin ağacı sayısını, verim ve kaliteyi arttırmaktır.  Tabii bunlarla beraber sektörümüzün odaklanması gereken konulardan biri de dünya pazarındaki konumunu ve rekabet gücünün arttırılması hususudur” dedi.

Günümüzde küresel piyasalarda yaşanan rekabetin iki temel unsurunun kalite ve maliyet üstünlüğü olduğuna değinen Işınsu Kestelli, “Maliyet üstünlüğünü yakalayan ülkeler genelde pastadan en çok pay alan ülkeler olmaktadır.  Tabii ki markalaşma da çok önemli bir nokta. Marka, katma değer yaratır. Marka bir ürüne kimlik kazandırır. En önemli meselemiz, “Dünya piyasalarında zeytinyağı denilince akla ilk olarak Türk zeytinyağının gelmesini nasıl sağlamalıyız?” sorusuna bir cevap bulmak olmalıdır. İşte bu bilinçten hareketle yola çıkarak zeytin ve zeytinyağı ticaretinde işletmelere ve üreticilere maliyet avantajı sağlayabilecek politikalar geliştirmek, markalaşma modelleri yaratmak büyük önem taşımaktadır. Proje kapsamında yapılacak değer zinciri analizinde, üretimden hasada, paketlemeden dağıtıma iş sürecinin her aşaması analiz edilecek, eksiklerimiz ve hatalarımız ortaya çıkartılacaktır.  Şunu unutmayalım ki artık sadece ürünler değil, tedarik zincirleri/değer zincirleri rekabet ediyor. Bu zincirlerin yönetişiminde başarı yakalayan ülkeler piyasada güçleniyor.  Bu noktadan sonra da -ki bana göre projemizin en önemli bölümü de bu olmalı- kısa, orta ve uzun vadede zeytin ve zeytinyağı sektörüne etkin politika önerileri geliştirilmelidir” diye konuştu.

Işınsu Kestelli’nin ardından İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) temsilcisi Berrin Taşkaya Top söz alarak projenin önemi ve zeytincilik sektörüne sağlayacağı katkıları anlatarak çalışmanın tüm kurumlar adına hayırlı olması temennisinde bulundular.

Toplantıda proje tanıtım sunumunu gerçekleştiren Başkanlık Danışmanı Dr. Pınar Nacak ise “Bilindiği üzere ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretim ve ticareti açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Bu açıdan, üretim, tüketim ve ticaret hacmi gittikçe artan zeytin-zeytinyağı sektörünün değer zincirinin analiz edilerek, üretimden tüketime sektörde verim, kalite ve geliri artışı sağlayacak, sektörün rekabet gücünü artıracak öneriler ve politikalar oluşturması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, İzmir Ticaret Borsası yürütücülüğünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ortaklığında “Türkiye’de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi” projesini hazırlandık. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge destek programına başvurusu yapılan projemiz desteklenmeye hak kazandı. Bu projede hedefimiz, üretimden-tüketime sektörde tüm halkaların ve yine sektörde etkin rolü bulunan kamu ve özel sektördeki tüm paydaşların kaynaklarının verimli kullanması sağlayarak, zeytin-zeytinyağı üretiminde katma değer artışının sağlanmasıdır” dedi.

Konuşmaların ardından konuklar günün anısına çekilen toplu fotoğrafta bir araya geldi.

 



Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

HPV aşısı olduktan sonra da düzenli kontroller aksatılmamalı

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 3.10.2019 09:22:00 1271 0

Tarih: 03.10.2019 09:22 Güncelleme: 03.10.2019 09:22
Haberi Sesli Oku
16.09.2025 18:47:00