HABER MERKEZİ - Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye’de de beğeniyle takip edilen `Bir kova buz kampanyası` ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor.

Dünyaca ünlü yıldızlar ile başlayan ve ardından Türkiye’de de beğeniyle takip edilen “Bir kova buz kampanyası” ALS hastalığı (Amyotrofik lateral skleroz) için dikkat çekmeye devam ediyor. ALS hastalığı olan kişiler ile empati kurabilmek ve maddi yardım toplayabilmek için gerçekleştirilen kampanya hızla yayılıyor.

Merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybı sonucu meydana gelen ALS hastalığının Türkiye`de yaklaşık 3500 ila 5 bin arasında kişiyi etkilediği bildirildi. ALS`nin motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olduğu, hastalığın yüzde 90-95’ı tesadüfi (sporadik), yüzde 3-10’u ailesel (familyal) olarak ortaya çıktığı ifade edildi.

HASTALIĞIN SEYRİ
Genellikle 40 ila 75 yaş arası kişilerde görülen ALS hastalığında kaslarda güç kaybı gözlemlendiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, Hastalığın diğer belirtilerni ise; cisimleri kavrama gücünün azalması, cisimleri tutma ve kaldırmada zorluk hissi, yorgunluk, kas ağrıları, kas krampları, kas seğirmeleri, anlaşılmaz ve bozuk konuşma kol ve bacaklarda zayıflık olarak sıraladı. Kaslardaki güçsüzlük derecesi ve hastalığın ilerleyişinin hastadan hastaya değiştiğini hatırlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, "Solunum kaslarının giderek daha fazla etkilenmesi ve buna bağlı solunum güçlüğü hastalıkta gelinen son aşama olur. ALS hastalığında genel olarak duyular, idrar ve bağırsak işlevleri, cinsel işlevler etkilenmez. Kalp kası zarar görmez. Göz kasları çoğu kez en son etkilenen kas olur, kimi zaman da hiç etkilenmez. Kişinin zihni yetenekleri normaldir. ALS hastalığına yakalanan kişilerin 3 ile 5 yıl yaşayabildikleri söylense de, dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi hastalık ile uzun yıllar mücadele etmekte olan kişiler de vardır.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
ALS hastalığının pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için tanı konulmasınun uzun zaman alabildiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, "Tanı için hastalık öyküsü, nörolojik muayene ile manyetik rezonans görüntüleme, elektromiyogram denilen yöntemlerden, kastan parça alınarak değerlendirilmesi ve kan incelemesinden yararlanılmaktadır" dedi.



Başkan Cıllı'dan Kardelen Gazetesine Ziyaret

Trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Genç adamın ölümü mahalleyi yasa boğdu…

MASMEK’te Bahar Dönemi kurs kayıtları başlıyor

Saruhanlı’da Vefat…

Karla kaplanan Demirci'de kartpostallık manzaralar

Alaşehir Kahveciler Odası’nda Umut Koç dönemi

SARUHANLI’DA VEFAT…

Fırtınada çatıdan düşen şehit kardeşi hayatını kaybetti

Feci kaza: 1 ölü

Başkan Balaban gazetecileri ağırladı

Başkan Dutlulu: "2026 hizmet yılı olacak"

Saruhanlı'da vefat...

Akciğerdeki hava kaçağı karın bölgesinden alınan dokuyla kapatılarak iyileştirildi

Manisa'da 23 yıllık başkan seçimi kaybetti

Okul Sporları Voleybol Gençler (A) Grup Müsabakaları Manisa’da tamamlandı

Öğrencilerine evinde temizlik yaptıran öğretmene gözaltı

Demirci’de 9 gündür aranan Şerife Çınar’dan acı haber

19 yaşındaki genç kız yaşamına son verdi

Rektör Prof. Dr. Rana Kibar: “MCBÜ, Dijital, Yeşil ve Tam Akredite Bir Üniversite Olarak Gücünü Artırıyor”

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 28.08.2014 08:56:18 647 0
Tarih: 28.08.2014 08:56 Güncelleme: 28.08.2014 08:56
Haberi Sesli Oku