EKONOMİ - Türk Patent Enstitüsüne (TPE) bu yılın ilk üç ayında 3 bin 223 patent başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan 2 bin 225´ine patent belgesi verildi.

Bu yıl ilk çeyreğinde gerçekleştirilen patent başvurularının bin 226´sı yerli, bin 997´si yabancı kişi ve firmalardan geldi. Günlük patent başvuru sayısı 35´i buldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvurularında yüzde 24,1, yabancı patent başvurularında ise yüzde 4,8 artış yaşandı. Toplam patent başvurusunda ise yüzde 11,4´lük bir artış görüldü.

TPE´ye söz konusu dönemde yapılan başvurulardan 2 bin 225´ine patent belgesi verildi. Geçen yıl bu rakam aynı dönemde 2 bin 321 olarak kayıtlara geçmişti.

Bu yıl Ocakta 351, Şubatta 400, Martta 475 yerli patent başvurusu yapıldı. Söz konusu başvurular il bazında incelendiğinde İstanbul 522 başvuruyla ilk sırada yer alırken, bu ili 130 başvuruyla Ankara, 85 başvuruyla da Bursa takip etti.

Söz konusu dönemde, Adıyaman, Amasya, Artvin, Bingöl, Giresun, Kırşehir, Muş, Niğde, Siirt, Tunceli, Van, Ardahan, Iğdır ve Kilis´ten patent başvurusu gelmedi.

En çok başvuru Almanya´da                                                                                 

TPE´ye yapılan bin 997 yabancı patent başvurusu içinde Almanya´nın ağırlığı dikkati çekti. Bu ülkeden söz konusu dönemde 454 patent talebinde bulunuldu. Almanya´yı 379 başvuru ile ABD ve 161 başvuru ile İtalya takip etti. 

"Faydalı model tescili" için de TPE´ye bu yılın ilk üç ayında 963´ü yerli, 20´si yabancı olmak üzere 983 ürün için başvuru yapıldı.

Endüstriyel tasarım kapsamında ise aynı dönemde, 11 bin 377 başvuru alındı. 

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık: "Türkiye, 2015´te Avrupa´da ´marka´ başvurularında 1´inci, ´tasarım´ başvurularında ise 2?nci sırada yer aldı." dedi.



Saruhanlı'da vefat...

Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi: 2 yaralı

Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda Arif Bilek güven tazeledi

Kırkağaç’a sosyal belediyecilik atağı

Elektrikli bisikletle çekici çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Esnafın desteğiyle kuruldu, 14 bin seansa ulaştı

Spil'in zirvesinde Türk Bayrağı açtılar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 26.04.2016 18:29:26 517 0
Tarih: 26.04.2016 18:29 Güncelleme: 26.04.2016 18:29
Haberi Sesli Oku