Danimarkalı araştırmacılar, tüp bebek yöntemiyle doğan çocukların kansere yakalanma riskinin, daha fazla olduğunu açıkladı.

Danimarkalı araştırmacılar, tüp bebek yöntemiyle doğan çocukların kansere yakalanma riskinin, normal doğumla dünyaya gelenlere kıyasla 3’te 1 daha fazla olduğunu açıkladı.

ABD, İngiltere, Danimarka, Fransa ve İsrail’in aralarında bulunduğu 12 gelişmiş ülkede 1990 ile 2010 yılları arasında yapılmış 25 araştırmaya dayanan son inceleme, tüp bebek yöntemiyle doğanların çocukluk döneminde kansere yakalanma riskinin yüzde 33 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Tüp bebekler de lösemiye yakalanma riski diğerlerine oranla yüzde 65, beyin ve sinir sistemini etkileyen kanser türlerine yakalanma riski ise yüzde 88 daha fazla gözüktü.

Araştırmacılara göre, tüp bebek tedavisi, ebeveylerin geninin çocuğa aktarıldığı “genomik damgalama” sürecinde, bazı genlerin işleyişini değiştiriyor olabilir. Danimarkalı araştırmacılar, bu genlerdeki kusurlar ve çocukluk dönemi kanserleri arasında bir bağlantı tespit etti.

Araştırmacılar, tüp bebek tedavisinde hormon desteği, sperm hazırlanması, embriyoların dondurulması, embriyoların büyüme koşulları ve geciktirilmiş dölleme gibi aşamaların bu değişiklikleri tetikleyebileceği yönünde uyarıda bulunuyor. Bununla beraber, araştırmada, artan kanser riskinin, tedaviden ziyade ebeveynlerdeki kısırlık nedeniyle ortaya çıkabileceği bulgusuna da ulaşıldı.

Bu yılın başında, İngiltere’de, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelmiş 100.000’den fazla çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, bu çocuklarda artan kanser riski olmadığı açıklanmıştı.Danimarka Kanser Araştırma Merkezi’nde Dr. Marie Hargreave, araştırmanın bu konu hakkında yapılmış olan en büyük meta analiz olduğunu belirterek

“Çocukluk döneminde görülen kanserin kökeni halen bilinmiyor fakat bu araştırma, kısırlık tedavisinin hastalıkların ortaya çıkmasında bir rol oynayabileceğini öne sürüyor” dedi.

Teorilerden biri, yumurtlamayı tetiklemek için kullanılan antiöstrojen ilaçların, çocuklarda görülen kanserle bağlantılı olduğu ortaya çıkmadan önce hamilelerdeki sağlık sorunlarını önlemekte kullanılan dietilstilbestrol ilacı ile benzerlik gösterdiği. Araştırmacılar, kısırlık tedavisinin ardından doğan çocuklarda kanser riskinin düşük olduğunun altını çiziyor. Kısır çiftlerin daha önceden, farklı zamanlarda oluşan genetik bozukluklara sahip olabileceği belirtiliyor.

Araştırmada incelenen birçok çocuk, tüp bebek yöntemiyle doğdu. Fakat bazıları, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ve rahim içi yapay dölleme gibi yöntemlerde dünyaya geldi.

Kısırlık konusunda araştırma yapan İngiliz bilimadamı Dr. Allan Pacey, araştırmada ifade edilen riskin çok düşük olduğunu ve bu riskin tüp bebek tedavisi ya da ebeveynlerdeki kısırlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının kesin olarak tespit edilemediğini belirtiyor.

Kanser, gelişmiş ülkelerdeki çocuk ölümlerinin başlıca sebepleri arasında ikinci sırada yer alıyor. İngiltere’de her yıl 1,600’e yakın çocuğa kanser teşhisi konuyor. İngiltere, üç ebeveynin DNA’sı kullanılarak tüp bebek tedavisi yöntemini uygulayan ilk ülke olmaya hazırlanıyor. Bu sayede, çocuklarda ölümcül hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması planlanıyor. Buna göre, annedeki hasarlı DNA nedeniyle kas distrofisi gibi mitokondriyel hastalıkların çocuğa geçme riski, bu DNA’nın sağlıklı başka bir kadın donörden alınmasıyla ortadan kalkmış olacak.



SARUHANLI 2’NCİ DEVE GÜREŞİNE HAZIRLANIYOR 18. Deve Güreşleri Festivali’ne Davetlisiniz!

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem: Sosyal Risk Haritası Çalışmaları Manisa’da Değerlendirildi

SARUHANLI’DA 62. KÜTÜPHANE HAFTASI “İYİLEŞTİREN KÜTÜPHANE” TEMASIYLA KUTLANDI

Yunusemre’de 65 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu

Saruhanlı'da Kırsalda Bereket Projesi ile Küçükbaş Hayvancılığa Destek Başlıyor

IRAKLI ÜNLÜ SUNUCU SHAHAD SALMAN TÜRKİYEDE

DERYA ŞEN İLE ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM

KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

Uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Saruhanlı Halk Eğitim’de Pastacılık Kursunda “Noel Sarma” Heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza kamerada

TURGUTLU’DA AİLE FACİASI: Boşanma Aşamasındaki Eşini ve Aynı Evdeki 3 Yakınını Silahla Öldürdü, Zanlı Kısa Sürede Yakalandı

İPEK ÖRS ARABESK ŞARKI YORUMLAMAK BİR AYRICALIKTIR

2100 Yılında Su Yarışmasında Birincilik Adiloba Ortaokulu’nun: Geleceğe Umut Olan Farkındalık Projesi

TEVFİK BALTA: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Sorun”

Çınaroba’da Cami Lojmanı İnşaatı Hızla Yükseliyor

15 YIL SONRA GELEN FİNAL HEYECANI: MANİSA EKİBİ TÜRKİYE FİNALLERİNDE

Paşaköy’de Anlamlı Turnuva: Osman Bilgi’nin Adı Sahada Yaşatılıyor

Saruhanlı’da Deve Güreşleri Festivali Yoğun İlgi Gördü

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 9.10.2013 09:30:00 0
Tarih: 09.10.2013 09:30 Güncelleme: 09.10.2013 09:30
Haberi Sesli Oku