Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker; yetkilileri İran üzümüne karşı önlem almaya çağırdı.

Türker, çekirdeksiz kuru üzümde 2013 yılı rekoltesinin düşük gerçekleşeceğinin anlaşılmasıyla Nisan ayından itibaren artmaya başlayan üzüm fiyatlarının, ürünün hasat edilmeye başladığı dönem itibariyle 5TL/Kg seviyesine kadar yükseleceğini ifade ederek,

"Çekirdeksiz kuru üzüm ihraç eden ülkeler içerisinde en önemli rakiplerimizden birinin İran. Ülkemizde üzüm fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Türk üzümü ile İran üzüm arasındaki fiyat farkı 500 dolar/ton seviyesine çıktı. Üzüm fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında alivre satış yapmış olan bazı ihracatçıların, taahhütlerini yerine getirmek ve piyasa fiyatlarını düşürmek için kalitesine fiyatı daha düşük olan İran üzümünü Avrupa`ya pazarlıyorlar" dedi.

Türker sözlerine şöyle devam etti: "Bazı ihracatçıların serbest bölgelere transit ticaret yoluyla genelde İran`dan getirdikleri üzümlerin kutularını değiştirerek veya değiştirmeden İran üzümünü Türk üzümü gibi Avrupa`daki Türk üzümü müşterilerine sattıkları ve buna ait ihracat işlemlerinin Mersin Limanından yapıldığı yönünde duyumlar aldık.

Bazı ihracatçılarımızın yaptığı bu işlem, uygulanmakta olan ambargo nedeniyle ihracatta sorunlar yaşayan İran`a Avrupa`daki Türk üzümü pazarına açılma imkanı vermemektedir. İran üzümünün Türk üzümü gibi Avrupa ülkelerine satılması İran üzümüne göre nefaseti ve kalitesi daha güzel olan, yıllardır büyük çabalarla kazanılmış Türk üzümü imajına zarar vermektedir.

Bunun karşısına geçilmediği takdirde; Avrupa`daki Türk üzümü pazarı İran`a kaptırılacak, bu durumda meydana gelen pazar kaybından dolayı, ülkemiz ve üreticilerimizin yanı sıra ihracatçılarımız da zarar görecektir. Bunu yapanlar bindiği dalı kesiyor."

Türker, İran üzümünün, Türk üzümü gibi ihraç edilmesinin önlenmesi yönünde gerekli tedbirlerin acilen alınmasını sağlamak amacıyla yetkili bakanlıklara ve bölge milletvekillerine ilettiklerini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı.



Başkan Cıllı'dan Kardelen Gazetesine Ziyaret

Trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Genç adamın ölümü mahalleyi yasa boğdu…

MASMEK’te Bahar Dönemi kurs kayıtları başlıyor

Saruhanlı’da Vefat…

Karla kaplanan Demirci'de kartpostallık manzaralar

Alaşehir Kahveciler Odası’nda Umut Koç dönemi

SARUHANLI’DA VEFAT…

Fırtınada çatıdan düşen şehit kardeşi hayatını kaybetti

Feci kaza: 1 ölü

Başkan Balaban gazetecileri ağırladı

Başkan Dutlulu: "2026 hizmet yılı olacak"

Saruhanlı'da vefat...

Akciğerdeki hava kaçağı karın bölgesinden alınan dokuyla kapatılarak iyileştirildi

Manisa'da 23 yıllık başkan seçimi kaybetti

Okul Sporları Voleybol Gençler (A) Grup Müsabakaları Manisa’da tamamlandı

Öğrencilerine evinde temizlik yaptıran öğretmene gözaltı

Demirci’de 9 gündür aranan Şerife Çınar’dan acı haber

19 yaşındaki genç kız yaşamına son verdi

Rektör Prof. Dr. Rana Kibar: “MCBÜ, Dijital, Yeşil ve Tam Akredite Bir Üniversite Olarak Gücünü Artırıyor”

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 11.10.2013 17:13:58 892 0
Tarih: 11.10.2013 17:13 Güncelleme: 11.10.2013 17:13
Haberi Sesli Oku