Hasadına 10 Ağustos'ta başlanan Manisa'nın dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzümlerinde ihracat başladı. Bugün Alaşehir Gümrüğünden başlayan ihracatta 55 tıra yüklenen üzümlerden ilki Rusya'ya doğru hareket etti.

Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı başladı. Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları tarafından 10 Ağustos'ta kesim, 11 Ağustos'ta da ihracat tarihi olarak belirlenmesinden sonra, ilk tırlar yola çıktı. Üzümler üzüm bağlarından kesildi, işletmelere getirilip işlendikten sonra tırlara yüklendi ve yola çıktı.

 

Alaşehir'den 79 ülkeye ihracat

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2022 yılında, 79 ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 17 bin tır çıkış yaptı. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı Rusya-Ukrayna savaşına, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yine de sevindirici rakamlara ulaştı. Alaşehir'den geçen 76 kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapılırken, bu ihracatta 186 bin ton ile yaş üzüm başı çekti. Üzümü 26 bin ton ile kiraz, 17 bin ton ile armut takip etti.

 

En çok ihracat Rusya'ya

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, 2023 yılında 2022 yılındaki rakamları daha yukarıya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Üzümün başkenti Alaşehir'den, Çekirdeksiz Sultani Üzüm ihracatının en çok Rusya'ya yapıldığına dikkati çeken Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Alaşehir'den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız var. En çok ihracat Rusya Federasyonu'na yapıldı. Ardından da Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Afrika ülkeleri de var" dedi.

 

Üzüm üreten ülke sayısı arttı

Üzümü üreticisi ülke sayısında artış olduğunu vurgulayan Soygür, "Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptık. Toplamda 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız oldu. Bu ihracatımızı 79 kalemde, 76 ülkeye yaptık. Bu sene iklim şartlarından dolayı bu rakamı yakalamaya çalışacağız. Dünyada artan rekabetten dolayı kuru ve yaş üzümde 5 ülke üretirken, şimdi sayı 14’e çıktı. Ürettiğimiz ürünler ne kadar kaliteli ve sağlıklı olursa, pazar bulma payımız artacaktır. Ülkemizdeki bu doğal afetlerden dolayı rekoltede bir azalma bekliyoruz ama ürünlerimiz çok kaliteli" ifadelerini kullandı.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 11.08.2023 19:59:00 2635 0

Tarih: 11.08.2023 19:59
Haberi Sesli Oku
2.05.2025 17:05:00