SAĞLIK - Menopoza girme yaşı günbegün düşüyor. Sıklıkla 50´li yaşlarda meydana gelen menopoz, kadının çalışma hayatında daha aktif rol alması, yoğun ve stresli iş yaşamı nedeniyle artık 30´lu yaşlarda da görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü´nden Op. Dr. Evrim Aksoy, ?18 Ekim Dünya Menopoz Günü? kapsamında kadınların menopoz konusunda dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Menopoz görülme yaşı giderek düşüyor

Kadının son adet kanaması anlamına gelen menopoz, adet kanamaları ve siklusların bir sene içerisinde gerçekleşmemesi sonucu tanı alır. Genellikle 45?55 yaşları arasında meydana gelen menopozun bu 10 yıllık dönemine klimakterium adı verilir. Menopozda ortalama yaş 51 olmasına rağmen, 38?58 yaşları arasında da görülebilmektedir. Menopozdan sonraki yılları kapsayan döneme ise postmenopoz adı verilir. Perimenopoz veya premenopoz adı verilen dönemler kadınlarda kırklı yaşlarda başlar ve 4?6 yıl arasında devam eder. Bu döneme girildiğinde adet kanamaları ve sikluslarda düzensizlikler başlar, adet siklusları uzar, kanama miktarında ve süresinde değişiklikler meydana gelir. 

Menopozda 40 yaş öncesi erken, 55 yaş sonrası geç kabul ediliyor

40 yaş öncesi, adet kanamalarının kesilmesi erken menopoz olarak tanımlanır. Yumurtalıkların fonksiyonlarını sürdüremediği bu durum nadir olarak görülür ve erken tedavisi oldukça önemlidir. Çünkü erken menopoz kemik erimesi problemini erken yaşlarda beraberinde getirirken, geri dönüşü zor olan kemik zayıflıklarına da sebep olur. Adet kanamalarının kesilmesi problemine, bazen de aşırı stres, yoğun egzersiz programı, hızlı kilo kaybı, kürtaj gibi sonrasında rahim içi yapışıklıkların olduğu cerrahi müdahaleler sebep olabilir. Geç menopoz ise erken menopozun aksine, 54 yaşını geçmiş bir kadında adet kanamalarının halen devam etmesi durumuna verilen isimdir. Geç menopozun sebebi ailesel veya şeker hastalığına bağlı olabilir. Geç menopoza giren kadınlarda meme ve rahim kanseri görülme riski ise daha fazladır. 

Menopoz belirtileri

  • Ateş basması
  • Vajinal kuruluk
  • Uykusuzluk
  • Duygusal değişiklikler
  • Fiziksel değişiklikler 

Östrojenin azalması sağlığı olumsuz etkiliyor

Menopoz dönemiyle birlikte azalmaya başlayan östrojen, kadınların hem fiziksel hem duygusal hallerine etki eden bir hormondur. Göğüslerin, kemiklerin, kalbin, santral sinir sisteminin, cildin, saçların ve üreme organlarının üzerinde doğrudan bir etkisi bulunur. Östrojen miktarındaki azalma; pelvik bölgesinde bulunan bağları zayıflatır, kemik kaybına neden olur, cilt tonusunu azaltır ve kırışıklıklara yol açar. Rahimde, yumurtalıklarda, rahim ve rahim ağzında küçülmeler meydana gelir. Vajina boyunu kısaltır, kas tonusunu azaltır ve vajina duvarında bulunan dokuları inceltir. Metabolizma da bu süreçte yavaşlar. Saçlardaki, kol ve bacaklardaki, genital bölgelerdeki tüyleri azalır. Yüzde çene, yanak ve bıyık bölgesindeki tüylenmeler artar. 

Menopoz döneminde kalp sağlığına dikkat

Östrojenin kadınları kalp hastalıklarına karşı koruma özelliği vardır. Menopoz döneminde östrojen miktarındaki azalma istemik kalp hastalıklarını da beraberinde getirir. Östrojen kolestrolü azaltarak, HDL adı verilen lipoproteinleri arttırır, LDL adı verilen zararlı kolestrolü azaltarak kadınlarda kalp krizi riskini azaltır. Menopoza girilmesiyle beraber ailesinde kalp hastalığı yaygın olan, menopoz öncesinde yüksek tansiyon problemi yaşayan, çok fazla yağlı besin tüketen ve kilo fazlalığı olan, sigara içen ve çok fazla strese maruz kalan kadınlarda kalp hastalıkları daha çok görülür. Bu süreçte kalp hastalıklarının görülme riskini azaltmak için dengeli beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak, kan basıncını kontrol altında tutmak, hormon replesman tedavisi uygulamak, diyabet için düzenli kontrolleri yaptırmak oldukça önemlidir. Menopoz sonrası dönemde östrojen tedavisi kandaki yağ miktarını olumlu yönde etkileyerek kalp krizi riskinde yüzde 40 azalma sağlar. Buna ek olarak her gün 50 mg beta karoten ve selenyum alınması da faydalı olacaktır.



Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Yunusemre ilçesinde vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla 25-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında geniş çaplı denetim gerçekleştirildi.

Emniyetten Yunusemre ilçesinde 'Huzur' uygulaması

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli yunus polisi Ersin Cıstak, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Yunus polisi kalbine yenik düştü

Sahte videolara yerli tespit

Genç kadın mühendislerden sahte videolara çözüm

"Patent, dört üniversiteden akademisyenlerin iş birliğiyle geliştirildi"

Ege Üniversitesi ortaklığında ‘Yapay zekâ destekli hibrit biyomekanik test cihazı’ geliştirildi

Her burun akıntısı masum değildir.

Yıllarca alerji sandı, tanı şaşırttı

Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde görülüyor

Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde görülüyor

Yaz döneminde şu ana kadar 11 oyuncusuyla yollarını ayıran Altınordu, henüz bir takviye gerçekleştirmedi.

Altınordu transferde sessiz

İzmir'in Bornova ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Bornova’da orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor

Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde 26 Temmuz'da kaybolan İngiliz uyruklu 79 yaşındaki Joseph Alexander Gıffor, 3 günlük aramanın sonunda Köyceğiz Çandır Mahallesi'nde ölü bulundu.

Kayıp İngiliz turist ölü bulundu

Kuşadası'nda kadın emeği ve girişimciliğini odağına alan anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kadın Girişimciler Kuşadası İstasyon'da buluştu

motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 trafik polisi yaralandı.

Trafik kazası: polis memuru yaralandı

Gözyaşları içinde dua eden Soyman, "Oğlum ölmedi, içimde yaşıyor. Yüzüm gülüyor ama içim kan ağlıyor" sözleriyle yürekleri dağladı.

Safiye Soyman oğlunun kabrini ziyaret etti: "Yüzüm gülüyor ama içim yanıyor"

Soma ilçesinde, tarım arazilerine zarar verdiği tespit edilen yaban domuzlarına karşı 26-27 Temmuz 2025 tarihlerinde sürek avı gerçekleştirildi.

Soma’da yaban domuzu sürek avı başarıyla tamamlandı

TFF 2. Lig temsilcilerinden Somaspor, 2025-2026 sezonu hazırlıklarına Afyon kampında yoğun tempoda devam ediyor.

TFF 2. Lig Ekibi Somaspor’da yeni sezon hazırlıkları sürüyor

Örtücülerin kavurucu sıcaklarla zorlu mesaisi

Örtücülerin kavurucu sıcaklarla zorlu mesaisi

Manisa CBÜ'lü akademisyen Dünya Oyunları’nda görev alacak

Manisa CBÜ'lü akademisyen Dünya Oyunları’nda görev alacak

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Yunusemre ilçesinde vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla 25-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında geniş çaplı denetim gerçekleştirildi.

Emniyetten Yunusemre ilçesinde 'Huzur' uygulaması

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli yunus polisi Ersin Cıstak, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Yunus polisi kalbine yenik düştü

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 16.10.2018 09:12:25 925 0

Tarih: 16.10.2018 09:12 Güncelleme: 16.10.2018 09:12
Haberi Sesli Oku
29.07.2025 08:20:00