Anahtar Kelimeler: Sömestir tatiline ilişkin öneriler

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, sömestir tatiline ilişkin önerilerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ülkü, sömestir tatilinin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, günün çocukla beraber planlanması gerektiğini aktardı.

Ülkü, tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmenin çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştırabileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

'Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısı tamamlandı ve yorucu bir eğitim dönemi geride kaldı. Çocukların ikinci döneme güzel başlangıç yapmaları için yarıyıl tatili önemli bir fırsattır. Çocukların arada bir rahatlamaya ihtiyacı var. Çocuğunuzun notları zayıf geldiyse ona bağırıp cezalandırmak yerine nedenlerini anlamaya çalışın. Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi, çocuk açısından çok önemlidir.

Çocuklar karnelerindeki zayıflar nedeniyle kaygılanmak yerine ailesinin vereceği tepki nedeniyle kaygılanırlar. Çocuğun sene içinde gösterdiği çaba anne ve babası tarafından mutlaka ifade edilmeli. Karnesi hakkında onun da düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine olanak sağlayın. Çözüm yollarını çocuğunuzla birlikte değerlendirin.'

- 'Başarılı olduğu alanlar ön plana çıkarılmalı'

Değerlendirme sırasında yapılması gerekenlere de işaret eden Ülkü, 'Karnede geliştirilmesi gereken dersleri hakkında konuşmadan önce yüksek olan notlarını takdir edin. Başarılı olduğu alanları da ön plana çıkarın. Kardeşiyle ya da çevredeki diğer çocuklarla kıyaslamayın.' ifadelerini kullandı.

Ülkü, çocukla konuşurken onu yargılamadan düşük notların nedenini bulmasına yardımcı olmak gerektiğini belirterek, 'Örneğin, matematik dersinde düşük not alan bir çocuğa 'Türkçe notların konuyu anladığını gösteriyor ancak matematik dersinde biraz zorlandığını düşünüyorum. Sen ne düşünüyorsun? Çalışma sistemini gözden geçirmek ister misin?' diye sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu yargılamak, eleştirmek yerine anladığınızı ve desteklemek istediğinizi göstermiş olursunuz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Çocuk koşulsuz sevildiğini hissetmeli'

İnci Nur Ülkü, pahalı hediyelerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, 'Çocuğunuzun notları yüksek olduğu için pahalı hediyelerle ödüllendirmekten kaçının. Bu tür hediyeler, çocuğunuza onu yalnızca yüksek notlar aldığında sevdiğiniz mesajı verebilir. Çocuklar, her şeye rağmen koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir.' ifadelerini kullandı.

Ülkü, tatillerin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

'Tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmek yine çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştıran bir sürece girmesine sebep olabilir' uyarısında bulunan Ülkü, şu önerilerde bulundu:

'Çocukların karneleri zayıf olsa bile tatilin bir kısmında dinlenmeliler, dinlenip yeni dönem için enerji toplamaya ihtiyaçları var. Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir. Tatil boyunca çocukların evde boş kalmamasını tavsiye ediyorum. İlgileri doğrultusunda aktiviteler planlayın. Çocuğunuzla açık havada vakit geçirin. Hava nasıl olursa olsun çocuğunuzla yürüyüş yapın. Doğa yürüyüşleri yapın. Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri gezin. Sinema, tiyatro gibi aktivitelerle keyif alarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler.

Tatil döneminde de kuralların olması gerek. Bu tatil döneminde belki çocuklar daha geç uyumak isteyebilir. Tatil döneminde kurallarınızı çocuklarınızla konuşup biraz daha esnetebilirsiniz. Çocukların öğrendiklerini tekrar etmesi, kalıcı bir öğrenme ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu sebeple tatil dönemlerinde tekrar çalışmaları yapmak önemlidir. Tatilde çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı yapın ve günün hangi saati ders çalışacağına, ödevlerini yapacağına birlikte karar verin. Eksik kalan konuları günün belli saatlerinde desteklenebilir.'

- 'Teknoloji kullanımında süre birlikte belirlenmeli'

Bu dönemde teknoloji kullanımının da belirli kurallarla sınırlandırılması gerektiğini aktaran Ülkü, 'Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar ve tablet kullanım süresini birlikte konuşarak belirleyin. Bunu yaparken yasaklama şeklinde değil 'bugünlük buna ayırılan zaman bu kadar' şeklinde ifade edilebilir. Arkadaşlarıyla planlar yaparak sosyalleşmesini destekleyin. Ailece kitap okuma saatleri planlayın.' ifadelerini kullandı.



Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 24.01.2023 10:45:00 1104 0

Tarih: 24.01.2023 10:45 Güncelleme: 24.01.2023 10:45
Haberi Sesli Oku
16.09.2025 18:47:00