Tarih: 05.11.2016 10:26

Soğuklarda, diyabet, kalp ve akciğer hastalıklarına dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Soğuklarda, diyabet, kalp ve akciğer hastalıklarına dikkat!

SAĞLIK - Soğuk havalarda, sonbahar ve kış aylarında, tatlı(karbonhidrat) ağırlıklı beslenmeye bağlı olarak, kan şekeri dengesi bozulabilir. 

Ağır yemeklere ilaveten, mandalina, portakal gibi meyvelerin de çok tüketilmesi  kan şekerinin yükselmesine sebep olur.  Elbette kış meyvelerinde çok bulunan C vitamini vücut direnci için yararlıdır, ama içlerinde meyve şekeri de bulunduğundan aşırıya kaçmamak lazımdır.

Soğuk günlerde, vücut ısısının dengede tutulması için metabolizma hızı değişir, ısı kaybı azaltılmaya çalışılır. Ayrıca hareket ve aktivitelerin azalmasıyla, kalori harcanması kısıtlı olur ve kilo almaya başlayarak obezite riski ile karşı karşıya kalırız. Bu tablo, insülin direnci gelişmesine, gizli şekerin hastalığa dönüşmesine yol açabilir.

Soğuk havalarda, grip başta olmak üzere enfeksiyon  hastalıkları artmaktadır.

Bu enfeksiyonlar metabolizmanın bozulmasını kolaylaştırarak, şeker hastalığının ağırlaşmasına, komplikasyonlara zemin hazırlar. Yine özellikle solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan ilaçlar, besin takviyeleri, istirahatlar yeni kiloların alınmasına, kan şekeri yükselmesine sebep olabilir.

Sonuçta, özellikle soğukların arttığı bu günlerde,  şeker hastaları, kontrol ve tedavilerine çok daha hassas olmaları, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardan korunmaları gerekir. Gizli şekeri ve kilo fazlalığı olanlar da, özellikle kan şeker düzeyi olmak üzere, gerekirse kan insülin hormonu gibi diğer metabolik testleri yaptırmalıdırlar.

Ayrıca, soğuk havalarda hareket azlığı  ve vücut direncinin azalmasıyla, üst solunum yolu infeksiyonları, grip, sinüzit, tonsillit, orta kulak iltihabı, yüz felçi, bronşit, pnömoni(zatürre), astım ve kalp-damar hastalıkları daha sık görüldüğü gibi daha ciddi seyrediyor.

Diyabet, astım ve kronik bronşiti olanlar, by pass ameliyatı geçirmiş, kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi kalp hastaları, yaşlılar, gebeler, çocuklar korunmalı,  daha dikkatli olmalı ve sağlık kontrollerini ihmal etmemelidirler.

Havanın çok soğuk olduğu zamanlarda, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları ya da uzun kalmamaları, kalabalık ortamlarda bulunmamaları, iç ve dış ortama uygun olarak özellikle pamuklu, yünlü giyinmeye özen göstermeleri gerekir.

Hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için, yeterli ve kaliteli uyku,  istirahat etmeye, imkan olduğu kadar hareket ve eksersiz yapmaya, dengeli beslenmeye, bol su içmeye, çay, ıhlamur gibi içecekleri şekersiz tüketmeye önem verilmelidir. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —