Anahtar Kelimeler: SİVİLCE BONZAİ VERİYOR

SAĞLIK - Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan sentetik uyuşturucular, ailelerin korkulu rüyası... Anne-babaları ?Acaba benim çocuğum da kullanıyor mu?? diye kara kara düşündüren ve endişeye sevk eden madde bağımlılığını anlamanın artık bazı ipuçları var? 136 madde bağımlısını deri bulguları açısından değerlendiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği, bu konuda önemli tespitlere ulaştı. Ani başlayan,  tedaviye dirençli şiddetli sivilceler, uyuşturucu madde kullanımını ele veren önemli bir bulgu olabilir.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi, Dermatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, uyuşturucu kullanan kişilerin derilerinde farklı bulgulara rastlandığını, bu yolla ailelerin, hekimlerin ve toplumun, madde kullanan kişilerin tespiti konusunda,  farkındalık oluşturabileceğini belirtti.

MADDE BAĞIMLISI 136 DENEK DEĞERLENDİRİLDİ?

Sentetik kannabinoid içeren ürünler Avrupa´da ?Spice?, Amerika´da ?K2?, Türkiye´de ise ?Bonzai? veya ?Jamaika? olarak adlandırılıyor ve bu maddeler genellikle esrara benzer biçimde, sigara şeklinde tüketiliyor. 

Sentetik uyuşturucu kullanımı sonrası; kusma, nefes darlığı, çarpıntı, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, anksiyete, psikiyatrik belirtiler ve böbrek yetmezliği en sık bildirilen yan etkiler. Hastaların acil servislere en çok bu şikayetlerle başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Karaca, sentetik uyuşturucuların, derideki CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerini uyarması nedeniyle, hastalarda dermatolojik bulgulara da neden olduğunu, bu bulguların diğer akut bulgular kadar ciddi ve acil sorunlara yol açmaması nedeniyle gözden kaçabildiğini belirtti. Karaca; ?Bu dermatolojik etkilerin hasta yakınları veya muayene oldukları hekimler tarafından bilinmesi, erken tanı ve tedavi fırsatı oluşturması açısından önemli.? dedi ve yürüttükleri çalışmayla ilgili bilgi verdi. 

 ?İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği olarak, Psikiyatri  ve  Farmakoloji Anabilim Dallarıyla ortak yürüttüğümüz çalışmada, yaklaşık 136 madde bağımlısı, deri bulguları açısından değerlendirildi. Yaptığımız bu çalışmada en çok dikkat çeken bulgu; zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli akne (sivilce) yakınmaları oldu. Bu nedenle madde kullanım şüphesi olan ve yakın zamanda yeni oluşmuş ya da şiddetlenmiş ciddi akne şikayetleri bulunan hastalarda, sentetik kannabinoid kullanımının sorgulanması ya da şüphelenilmesi hastaya yönelik ileri sağlık sorunlarını erken önleyici olması açısından önemli. Dermatolojik muayenede akneye ek olarak hastalarda dikkat çekici diğer bulgular; dövme, faça izleri, saç dökülmesi, seboreik dermatit (yağlı ekzema), trikotillomani (saç yolma hastalığı), göz çevresinde koyulaşma, keilitis (dudak iltihabı), ağız kokusu, tat bozukluğu, yüzde damarlanma artışı, tırnaklarda onikofaji (tırnak yeme bozukluğu)? şeklinde gözlenmiştir. Madde kullanan gençlerde risk alıcı davranışların fazlalığı, dürtüsel davranışların artması, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırmaktadır. Madde bağımlılığından şüphelenilen durumlarda hastaların bu yönde sorgulanması ve değerlendirilmesi, hem hasta hem de toplum sağlığı açısından çok önemlidir.? 

Sentetik uyuşturucuların deri üzerine etkileriyle ilgili literatürde yapılmış bir çalışmanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karaca, öncü olma niteliğindeki çalışmalarının, yapılacak diğer araştırmalara referans olacağını söyledi. Karaca; ?Bu çalışmayla vurgulamak istediğimiz; özellikle hekimler ve aileler için bu şikayetleri bulunan kişilerin her yönüyle değerlendirilmesinin ve gözlenmesinin, olabilecek ruhsal ve bedensel travmaların önlenmesine imkan sağlaması açısından önemidir.? dedi. 



Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 12.03.2016 16:03:23 1445 0

Tarih: 12.03.2016 16:03 Güncelleme: 12.03.2016 16:03
Haberi Sesli Oku
3.08.2025 10:13:00