Seçim ertelenecek? Mustafa Destici: Seçim yapılacaktır ama şartlar değerlendirildikten sonra karar verilir

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın depremin etkilediği 10 ilde yaşanan felaketten dolayı seçimlerin ertelenmesi çağrısı gündem yarattı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, seçimlerin erteleneceği iddialarına ilişkin, "Demokrasinin gereği neyse o yapılacaktır. Anayasa, hukuk, demokrasi neyi gerektiriyorsa elbette ki seçimler yapılacaktır ama şartlar değerlendirildikten sonra oturup karar verilir. Şu anda seçim düşünecek durumda değiliz" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilde büyük yıkım yaşanırken, bu kentlerde OHAL ilan edildi. Bu noktada 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ne olacağı da merak oldu.

ARINÇ, SEÇİMLERİN ERTELENMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Eski TBMM Başkanı, AK Parti kurucularından Bülent Arınç seçimlerin ertelenmesi gerektiğini belirtip "Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir. Anayasanın 78. maddesini ileri sürerek seçimlerin sadece savaş sebebiyle ertelenmesinin mümkün olduğunu söyleyenlere tek cevap yeterli olacaktır: Evet, bu hüküm var ama anayasalar kutsal metinler değillerdir, hukuki metinlerdir. Yasama organı her zaman anayasa maddesini ilga edebilir, değiştirebilir ve yenisini koyabilir." dedi.

"ÜMİTLER TÜKENENE KADAR KADAR ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK"

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Destici bu açıklamanın ardından, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Destici, geçen hafta Türkiye'de cumhuriyet tarihinin en büyük afetinin yaşandığını ve deprem bölgesinde arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Ümitler tükenene kadar arama-kurtarma çalışmaları devam edecektir. Her bir hayat hepimiz için çok önemli. Devlet, ülke, camia olarak arama- kurtarma çalışmalarını elbette sürdüreceğiz, enkazları temizleyeceğiz. Yıkılan binalar yerine sağlam zeminlere şehirlerimizi, geleceğimizi yeniden kuracağız. Deprem kuşağındaki tüm illerde binaların depreme dayanıklılığını kontrol etmek durumundayız. Artçı depremlerin yeni kayıplara neden olmaması için son derece dikkatli olmak zorundayız" diye konuştu.

"TÜM İMAR AFLARINA KARŞIYIZ"

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Destici, yaklaşık 4 ay önce kendi imzasını taşıyan ve TBMM'ye sunduğu, 'imar affı' ile ilgili yasa teklifinin hatırlatılması üzerine, "Öncelikle BBP olarak tüm imar aflarına prensip olarak karşı durduk ve karşıyız. Hiçbirisine de 'evet' oyu vermedik. İmar planlarının dikkatle titizlikle hazırlanan kurallar olması gerektiğini de hep söyledik, ifade ettik. Biz asla 'imar affı' teklifi vermedik. Daha önceki imar barışında mağduriyetlerin giderilmesi, kamu zararı, iskan imar yönünden incelenmek suretiyle kayıt altına alınmasıyla ilgili imar düzenlemesi talebimizin, yeni bir imar affı olarak dillendirilmesi cahillik. Biz ne söylediğimizi biliyoruz. Kimse istismar etmemelidir. Kendi verdikleriyle bizimkini karıştırmamalıdır" dedi.

"DEMOKRASİNİN GEREĞİ NEYSE O YAPILACAKTIR"

Destici, seçimlerin deprem felaketi nedeniyle erteleneceğine yönelik iddialarla ilgili de "Cumhuriyet döneminin en ağır felaketini yaşadığımızı biliyoruz. Şu anda kimsenin seçimle ilgili gündemi endişesi olmaması gerekir, bütün gündemimizin enkazda bulunan vatandaşlarımız ve şehirleşme olmalıdır. Başta 11 ilimiz olmak üzere seçimin sağlıklı şekilde yapılacağı şartlar yerine getirilecektir. Demokrasinin gereği neyse o yapılacaktır. Anayasa, hukuk, demokrasi neyi gerektiriyorsa elbette ki seçimler yapılacaktır ama şartlar değerlendirildikten sonra oturup karar verilir ama şu anda seçim düşünecek durumda değiliz. 85 milyonun önceliği öncelikle yaraların sarılması, bölgelerin hızla normalleştirilmesidir. Seçimler; anayasa, yasalar, hukuk ve demokrasi, afet de değerlendirilerek bir zamanda mutlaka yapılacaktır" diye konuştu.



Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 15.02.2023 16:34:00 1589 0

Tarih: 15.02.2023 16:34 Güncelleme: 15.02.2023 18:04

Haberi Sesli Oku