Op. Dr. Erhan Yakut, şaşı olmanın çok televizyon izleme ya da bilgisayar kullanma gibi teknolojik nedenlerle bağlantısının bulunmadığını açıkladı. Şaşılık için alınacak bir önlem olmadığına değinen Yakut, şaşılığın her yaşta görülebileceğini ve tedavisinin bulunduğunu söyledi.
Gözlerin paralelini kaybetmesi olarak bilinen şaşılık, ya doğuştan ya da ileride alınan darbe ve hastalıklar sebebiyle ortaya çıkıyor. Her yaşta görülebilen göz kayması çocuklarda nedeni bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık etkili olabiliyor. İleri ki yaşlarda görülen göz kaymaları, ani kaymalar olarak adlandırılarak alınan darbeler ya da beyindeki hastalıkların yansıması olarak ortaya çıkıyor.
?ÇOCUĞUM ŞAŞI MI??
Şaşılığın sıklıkla çocuklarda görüldüğünün altını çizen Özel Çankaya Tıp Merkezi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Erhan Yakut, çocukların ilk göz kontrolünün 1 yaşında yapılması gerektiğini söyledi. 6 aylıktan okul öncesi yaşa kadar şaşılığın kendini belli edeceğini belirten Dr. Yakut, ?Çocuğunuzun gözlerinde kayma fark ettiğinizde geç kalmadan bir uzmana başvurmalısınız. Gözde tembellik varsa, özellikle 7 yaşından önce tespit edilen tembellik göz sağlığı açısından önemlidir. Okul öncesi görülen gözlerdeki kayma gözlükle veya cerrahi yöntemle tedavi edilir. Botoks yöntemi de kullanılabilir? şeklinde konuştu.
?GÖRMEYEN GÖZ KAYAR?
Görme engeli olan kişilerde göz kayması olduğunu anlatan Op. Dr. Yakut, ileri yaşlarda görülen şaşılık ile ilgili şunları kaydetti: ?Kişi bir gözünden yaralanır ve görme yetisini kaybederse gözü kayar. Görmeyen göz kayma eğilimindedir. Göz kayması yaralanmaların yanı sıra diğer hastalıklarla da kendini gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; 60 yaşında bir kişinin beynine pıhtı gider, felç olur bir anda gözü kayar. Bu tarz kaymalar genellikle içeri doğru kaymalardır ve kişi çift görmeye başlar.?
?ALTI AY MÜDAHALE EDİLMEZ?
Yaşlılarda içeri doğru kaymanın yüzde 90 oranında beyindeki bir hadisenin göstergesi olduğunun altını çizen Dr. Yakut, ?İleri ki yaşlarda görülen ani göz kaymalarının yüzde 90´ı beyinle ilgilidir. Bu hastalarımızı direkt beyin cerrahisine yönlendiriyoruz. İlk 6 ay içerisinde düzelme görülebileceğinden müdahale edilmez. 6 ay sonrasında prizma ile destek tedavisi ya da cerrahi işlem uygulanır? dedi.
?ÖYLE İZLEME ŞAŞI OLURSUN?
Gözlerdeki kaymanın çevresel faktörler ile hiç bir ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Dr. Yakut, sözlerini şöyle tamamladı:
?Genellikle ailelerin çocuklarına, ´Öyle televizyon izleme şaşı olursun, çok bilgisayar başında durma şaşı kalırsın´ gibi sözler sarf eder. Ancak teknoloji ve şaşılık rahatsızlığı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bunlar tamamen halk arasında uydurulmuş asparagas bilgilerdir. Özellikle çocukların yaklaşarak televizyon izlemesini ´görmüyor´ diye adlandırmak çok doğru değildir. Çünkü çocuklar hareketli objelere karşı ilgi gösterir. Ancak yine de ailede görme ile ilgili bir şüphesi varsa mutlaka göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.?