SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde 2017 yılı ürünü domates hasadına başlandı. Sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak 3 farklı sektörde değerlendirilen domatesin büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, İlçede 15 bin dekar alanda üretimi yapılan domatesin hasadına başlandığını bildirdi.

Sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak 3 farklı sektörde değerlendirilen domatesin bu yıl bol ürün verdiğini ifade eden Okur, fiyatların beklenenin altında olduğunu kaydetti.

Salçalık domatesin kilogramının 26 kuruş, kurutmalık domatesin ise 50 kuruşa tarladan çıktığını ifade eden Okur, şöyle dedi;

?Bu yıl ürün bol, ürünün kalitesi de güzel. Hasat bereketli başladı, İlçemizin Alibeyli ve Halitpaşa Mahallelerinde son yıllarda sanayilik domates salçalıktan ziyade kurutmalığa dönüp yurt dışına satışlar gerçekleşmekte. Çiftçimiz açısından büyük önem kazanmakta. Alibeyli ve Halitpaşa mahallelerimizde eskiden sadece salçalık domatesleri üretilirdi. Şimdi ise ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile kurutmaya dönülmesi ve yurt dışına satılması da hem ülke ekonomisinde hem de çiftçimizin ekonomisine daha fazla katkı sağlamıştır. İlçemizde kurutmalık domates alanı tahmini olarak 5 bin dekar civarında. Son 4 ? 5 yıldan beri yavaşladı. Biz de bu konuda çiftçimize her türlü desteği vermek istiyoruz. Çiftçimizin ekiminden hasadına kadar iç içe çalışmalarımız oluyor. Odamızın Zirai danışmanları, İlçe Tarım Müdürlüğünde ki Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız kurutmalık domatese önem veriyor. Çiftçimizde artık bilinçli üretim yapıyor. Salçalıktan ziyade Kurutmalık domates Avrupa´da çok talep görmekte. Hasat edilen ürünlerden salçalık olan domatesler bölgedeki işletmelerde işlenip iç ve dış piyasaya ihraç ediliyor. Kurutmalık domatesin ise yüzde 95´i yurt dışına ihraç ediliyor. Hasat edilen ürün, naylon sergiler üzerinde kurutulduktan sonra Avrupa ülkelerine gönderiliyor. AB ülkelerinden kurutmalık domatese büyük ilgi var. Biz Saruhanlı ilçesi olarak yaklaşık 10 yıldır Avrupa´ya kurutulmuş domates ihraç ediyoruz.?

- 1 Dekarda 10 Ton Ürün ?

Saruhanlı´nın Alibeyli mahallesinde domates hasadına başlayan üreticilerden Ferhat Badak ise 1 dekar araziden 10 ton ürün aldığını bildirdi.

110 dekar domates ekili arazide 27 işçi ile hasat yaptıklarını ifade eden Badak, verimin ve kalitenin çok iyi olduğunu ancak fiyatın istenilen düzeyde olmamasının üreticiyi memnun etmediğini söyledi.



GÜLŞAH DURBAY İÇİN DÜZENLENEN TAZİYE PROGRAMI DUALARLA TAMAMLANDI

Kafa kafaya çarpışan araçlar çıkan yangında küle döndü

Yerli Malı Haftası'na Togg damgası

Kayıp muhtarın cesedi varilde çıktı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SARUHANLI’DA 2025 YILI İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

Yangın felaketi

Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 21.07.2017 12:23:52 752 0
Tarih: 21.07.2017 12:23 Güncelleme: 21.07.2017 12:23
Haberi Sesli Oku