Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75

Saruhanlı'da Dünya Otizm Farkındalık Günü Kutlandı

Saruhanlı

SARUHANLI - Saruhanlı'da, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” çeşitli etkinliklerle dikkat çekildi.

SARUHANLI - Saruhanlı'da, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” çeşitli etkinliklerle dikkat çekildi.

Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde hastalara otizm hastalığına dikkat çekmek için mavi kurdele takıldı. Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan da Kaymakam Kanyılmaz'ı makamında ziyaret ederek kendisine mavi atkı hediye etti.

Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Dr. Fatma Neslim Yağlı, dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığının her 88 çocuk içerisinde bir olduğunu bildirdi.

Başhekim Yağlı,  2 Nisan tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini anımsattı.

Nisan ayı içerisinde bu konuyla ilgili pek çok farkındalık çalışması yapıldığına işaret eden Dr. Yağlı, şunları kaydetti; "Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizme neden olan etmenler tam olarak belirlenemese de beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanabilmektedir. Yani otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkisi yoktur. Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel bozukluktur. Bu amaçla, Dünya Otizm Farkındalık Günü'nü” dikkat çekmek için hastalara mavi kurdele taktık.”

-Kaymakam Kanyılmaz, Otizm Dikkat Çekmek İçin Atkı Taktı-

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan da Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz'ı makamında ziyaret ederek mavi atkı hediye etti

Kaymakam Kanyılmaz burada yaptığı açıklamada, Otizmin, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim problemleri, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu söyledi.

Dr. Kapan ise, Otizmin erkeklerdeki yaygınlığının kızlardan dört kat fazla olduğunu ifade ederek, "Eğer çocuğunuz, başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla amacına uygun oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa ve günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapılması gerekmektedir” Dedi.

Kaymakam Kanyılmaz, ziyaretinden dolayı memnuniyetini ifade ederek Dr. Kapan'ı teşekkür etti.

Daha sonra birlikte hükümet konağı önünde günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor