Saruhanlı’da yeni filizlenmeye başlayan üzüm bağlarını don vurdu. Bazı bağlar kısmi oranda zarar görürken, özellikle Saruhanlı ilçesinde 70 bin dekar alanda yüzde 40’lara varan zarar oluştu. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, çiftçiye önlem çağrısında bulundu.

Saruhanlı’da geçtiğimiz ay güneş yanığı tehlikesi ile karşı karşıya üzüm bağlarını bu kez de don vurdu. 8 Mart Pazartesi gecesi yaşanan zirai don olayı, yeni filizlenmeye başlayan üzüm bağlarını olumsuz etkiledi. Don olayı özellikle 110 bin dekar üzüm bağı bulunan Saruhanlı ilçesindeki 70 bin dekar alanda yüzde 10 ila yüzde 40 arası zarara neden oldu.

Bağları hasar gören çiftçilerin TARSİM’e başvuruda bulunmaları konusunda uyarıda bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Üzümün başkenti Saruhanlı 8 Mart Pazartesi gecesi yaşanan soğuklardan sonra ilçemizdeki bağlarda don olayı yaşandı. Zirai don olayı ilçemizdeki bağlarda zarara neden oldu. Şuan da ilçemizde 110 bin dekar bağ bulunmakta. Bölge bölge zarara neden oldu ama Saruhanlı’nın tamamında soğuk yaşandı. Şuan da donun etkilediği alanlarda yüzde 40’lara varan zararımız var. Diğer alanlarda ise asmalar yeni filiz verdiği için zararlar yeni yeni ortaya çıkacak. Tahmini olarak 110 bin dekar bağ alanımızın 70 bin dekarına yakınında yüzde 10 ila yüzde 40 arasında bir zarar meydana geldi. Hasar gören çiftçilerimiz, hasarlarının tespiti için TARSİM’e başvurmalarını istiyoruz. Bu büyük bir kayıp. Bundan sonra bağlar tekrardan uyanacak ama uyanacak olan gözlerin üzümlü mü üzümsüz mü olacağını bilemiyoruz ama bildiğimiz tek şey, don olayının bağlarımıza zarar verdiği” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ENDİŞELİ, RİSK DEVAM EDİYOR

60 dekar alanda kurutmalık çekirdeksiz sultaniye üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Ali Kaçar (35), etkisini sürdüren soğuk havaların risk oluşturduğunu söyledi. Çiftçi Kaçar, şöyle devam etti: “8 Mart Pazar’ı, Pazartesi’ye bağlayan gecede yaşanan don olayı bağlarımız zarar gördü. Bundan dolayı ciddi bir maddi kayıplarımız olacak. Havaların soğuk olmasından dolayı da risk devam etmektedir. Üzüm bağlarımızda ciddi manada verim kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Bu da bizim gelirimizi etkileyecek. Bu konuda devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz.”



Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

Ev değil cephanelik

Ziraat Odası Başkanı Okur’dan tarım sayımı uyarısı

Tırın bir başka tıra arakadan çarptığı kazada faciadan dönüldü

Türk-Japon projesine ‘en iyi makale' ödülü

Modern hayatın sessiz salgını: Dijital yorgunluk

Mankenler Kraliçesi Aslı Baş cinayet duruşması tekrar başladı

Saruhanlı Taekwondo Kursu Açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 11.03.2021 11:53:00 4588 0
Tarih: 11.03.2021 11:53 Güncelleme: 11.03.2021 11:53
Haberi Sesli Oku