SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 100 bin dekar Sultaniye cinsi kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılan Saruhanlı´da kış budamalarının devam ettiğini söyledi.

Bağ budama sezonunun başladığı Saruhanlı da, Ziraat Odası Başkanlığı çiftçileri budama konusunda uyardı. Yaprağı dökülmemiş bağın asla budanmaması gerektiği belirtildi.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Türkiye´de üretilen yıllık kuru üzüm rekoltesinin 7´de birini karşılayan Saruhanlı ilçesinde, bağ budamalarına başlandığını kaydetti.

Çiftçilerin üretimde en kolay aşamalardan biri olarak gördüğü bağ budamasının o kadar da kolay olmadığını ifade eden Okur, yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getirdi.

Okur, ?Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır.  Asma, dinlenme devresinden (Yapraklarını döktükten sonra ki dönem) sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır? dedi.

Yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Okur, ?Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir? diye konuştu.

Ziraat Teknikeri Okur, asmanın geç budanmasının, asmanın 10 ? 15 gün geç uyanmasına neden olacağını da ifade etti.



Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 20.12.2016 16:20:39 612 0

Tarih: 20.12.2016 16:20
Haberi Sesli Oku
5.05.2025 11:04:00