SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Tülay Ünlü Üresin, karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun lodoslu havalarda yakılan kömür sobalarından kaynaklandığını belirterek, sobanın değil ihmalin ölümlere yol açtığını söyledi.

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Üresin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Kaçar, "Türkiye'de özellikle, Güneybatı yönünden esen lodos rüzgarı nedeniyle her yıl onlarca kişi ısınma araçlarından sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Vatandaşlarımızın bu araçlarla ilgili yanlış bilgileri, kullanım hataları ve ihmalleri sonucunda soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Mevsim itibariyle önümüzdeki günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış olabileceği düşünülerek vatandaşlarımızın özellikle, karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için evin içinde ve civarında alınması gereken birçok önlem bulunmaktadır" dedi.

“LODOSLU HAVADA SOBALI ODADA YATILMAMALI”

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemleri de aktaran Üresin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kullandığımız soba, kombi, şofben ve bacaların sertifikalı ve eğitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirilmeli. Baca deliği ve havalandırmanın yeterli olduğundan ve yanan gazın rahat bir şekilde, düzenli olarak dışarı verildiğinden emin olunmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olunmalı. Kömürlü sobalarda yakıtın üstten yanmasının sağlanması ve böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazın yanarak sobayı terk etmesini sağlanmalı. Soba aşırı doldurulmamalı. Yanan sobaya üstten kesinlikle yakıt takviyesi yapılmamalı. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalı. Lodoslu havalarda sobalı odada kesinlikle yatılmamalı. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalı. Çünkü karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan kömür sobalarından kaynaklanmakta. Bacaların, çatıların en üst seviyesinin 50- 80 santimetre üzerinde olması gerekir."

 



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 31.12.2019 16:25:00 631 0

Tarih: 31.12.2019 16:25
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00