SARUHANLI - Saruhanlı Devlet Hastanesi 3-9 Ocak Verem ve Savaş haftası kapsamında halka eğitim verilecek.

3-9 Ocak Verem ve Savaş haftası etkinlikleri kapsamında Verem hastalığına dikkat çekilmesi kapsamında Saruhanlı Devlet Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Şen tarafından halka yönelik seminer verecek.

Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Osman Çağlayan konuyla ilgili Kardelen Gazetesi Muhabirine konuyla açıklamada, ?Tüberküloz Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir basille oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz, yüzde 80 oranında akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda görülebilir. Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilen hastalarda ölüme yol açabilir. Bu günkü modern tedavi ile tüberküloz hastalarında yüzde yüze yakın iyileşme sağlanabilir.? Dedi.

Tüberkülozun tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Çağlayan, "Binlerce yıldır var olduğu bilinen bu mikrop, hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıklar içinde havaya atılır. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta uyur durumda kalabilir ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık oluşabilir. Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Bu nedenle insanların kalabalık olarak yaşadığı, havalanması yetersiz, güneş girmeyen ortamlar bulaşma için en riskli ortamlardır. Bir bulaştırıcı hastanın yılda ortalama 10 kişiyi enfekte ettiği kabul edilmektedir" dedi.
Tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını ve hastalara Verem Savaşı Dispanserleri aracılığıyla ücretsiz dağıtıldığını dile getiren Dr. Ali Osman Çağlayan, "2015 yılında dünyada tahmini 10.5 milyon yeni vaka ortaya çıkmış, 1.4 milyon kişi bu hastalıktan ölmüştür. 2000 ile 2015 yılları arasında tüberküloz ölümlerinin sayısı yüzde 22 azaldıysa da 2015´te tüberküloz dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. Artık ´Stop TB Strateji´ yerine ´End TB Strateji´ kullanılmaktadır. Yani tüberkülozu durdurma dönemi bitmiş, bitirme dönemi başlamıştır. Ülkemizde, son on yılda istikrarlı bir şekilde hasta sayımız azalmış, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre artık eliminasyon fazına girilmiştir. Bu başarıda, yüksek olgu bulma hızı ve tedavi başarı oranları, temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi uygulamaları ile Verem Savaşı Dispanserlerinin rolü büyüktür. Sağlık Bakanlığı´nın 2016 yılı raporlarına göre 2015 yılı için ülkemizde toplam olgu sayısı 12 bin 772, toplam olgu hızı yüz binde 16.2 dir" şeklinde konuştu.

Dr. Çağlayan, ? 5 Ocak Perşembe Günü saat: 13.15´te hastanemiz toplantı salonunda halka yönelik Verem ve Savaş konulu seminer verilecek. Tüm halkımızı bekliyoruz.? Diye konuştu.

 



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 4.01.2017 15:06:30 758 0

Tarih: 04.01.2017 15:06
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00