MANİSA - Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Şehzadeler Belediyesi işbirliğiyle Sarıkamış Şehitleri anıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı 5 kilometrelik bir güzergahta yürüyen Manisalılar tarihi Bedesten´de verilen Sarıkamış konferansını dikkatle takip etti. 
1915 Aralık ayında Kars´ın Sarıkamış ilçesi Allahuekber dağlarında donarak şehit düşen on binlerce Mehmetçik için Manisa´da Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak temalı anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşe Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler ve yaklaşık iki bin sporcu katıldı. Yürüyüş boyunca Türk bayrağını o günkü asker kıyafetlerini giyen sporcular taşırken Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehter Takımı eşliğinde müdürlük önünde başlayan yürüyüş Devlet Hastanesi-Manolya Meydanı-Sultan Camisi istikametinden tarihi Rum Mehmet Paşa Bedestenine kadar yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda yapıldı.
Tarihi Bedesten´de bir Sarıkamış Şehitleriyle ilgili bir anma programı düzenlendi. Sarıkamış sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman yaptı. Duman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak spor dışında bir aktivite de daha birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek programda emeği geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesine teşekkür etti.
Duman, yaptığı konuşmada, ahde vefanın önemli bir kavram olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: ?Biz genç nesil, Asım´ın nesli olarak bu fedakarlığı unutmayacağız, unutturmayacağız Allah´ın izniyle. Bence Sarıkamış Doğunun Çanakkale´siydi. 90 bin şehitten bahsedilir. Ben niceliğe pek bakmam önemli olan niteliktir benim için. Bazı kitaplarda 38 bin 40 bin civarında olduğu söylenir. Donarak ölüm vardır ama bu yiğitler çarpışarak can vermiştir. Aynı sayılarda Rusların da kayıpları olduğu söylenir. Ruslarda bir Enver Paşa korkusu vardır. O yiğit İslam Birliği kurma adına bu yola baş koymuştu.? 
Daha sonra topluluk Sarıkamış şehitlerine Fatiha okudu.

ÇOK DERS ALMAMIZ GEREK
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de yaptığı coşkulu konuşmasında geçmişten günümüze ülkemizi bölmek isteyenlere Sarıkamış´ta şehit düşen ergen yaştaki gençleri örnek göstererek gözdağı verdi. Çelik konuşmasında, ?Sevgili gençler tarihten alacağımız çok ders var. Aradan geçen 101 yıldan sonra bu vatan için, bu vatanın savunması müdafaası için on binlerce şehidimizi anıyoruz. Çok ders almamız lazım. Bakın buraya gelmeden bir yolda yürüdük. Belki üşüdük, zorlandık ama çok daha ağır şartlarda dondurucu soğukta, imkansızlık içerisinde, açlık ve sefalet içerisinde, yokluk içerisinde, bıyıkları terlememiş yeni ergenleşmiş yiğitlerin bu vatanın inşasında ne denli büyük fedakarlık yaptığını görüyoruz. Atalarımızın bin bir sıkıntıyla ve kanlarıyla bize emanet ettiği bu cennet vatan için biz çok daha fazla çalışmalıyız, çok daha fazla okumalıyız, başarıdan başarıya koşmalıyız. İlim, sanayi, teknoloji ve her alanda ülkemizi lider ülke konumuna getirmek için çalışmak gibi bir mecburiyetimiz var? dedi.

ÜÇ BEŞ ÇAPULCU
Sarıkamış´tan büyük ders çıkarmak gerektiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: ?Ama bir dersi de birlerinin çıkarması lazım. Kim onlar? Ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne kastetmek isteyen alçaklar var. Askerimizi, polisimizi, öğretmenimizi, yiğitlerimizi kurdukları hain ve alçak pusularla kahpece şehit edenler var. Buradan Şehzadeler şehrinden, Fatih´in, Kanuni´nin şehrinden, yiğitler, evliyalar diyarından sesleniyorum; bu vatan için sadece Sarıkamış´ta cephesinde bıyıkları terlememiş olan on binlerce genci vatanın birliği, bayrağın dalgalanması, ezanın susmaması için şehit vermiş olan bu milletin evlatları üç beş çapulcuya bir karış dahi toprak vermeyecektir. Gerektiğinde bu ay yıldızlı bayrağımız için, vatanımız için bu şanlı ecdadın yiğit torunları da hiç tereddütsüz canlarını verecekler bir düğüne ve bayrama gider edasıyla şehadet şerbeti içmeye koşacaklardır. Şehitlik bizim için en yüksek makamdır. Allah şehitlerimiz için ?Onlar için ölü demeyiniz. Onlar Rableri katında diridirler´ buyuruyor. Öyle ise bu inanç ve medeniyet değerleriyle yetişmiş olan Türk halkı, bu aziz milletimiz, vatanı uğruna gerektiğinde her fedakarlığı yapacaktır. Çirkin hesap yapanlar, dışarıdan birilerinin taşeronluğunu yaparak bu ülkeye kastetmek isteyen hainler hiç heveslenmesin. Bu ülke kıyamete kadar ay yıldızlı bayrağın altında ezanlar susmadan hür bir şekilde yaşayacaktır. Bunu size çok ağır ödetir bu millet.?
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik´in konuşmasının ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emin Kırkıl tarafından ?Sarıkamış´ konferansı verildi.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 4.01.2016 09:27:36 577 0

Tarih: 04.01.2016 09:27 Güncelleme: 04.01.2016 09:27
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00