TARIM - Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde alternatif ürün olarak ekilen patatesin hasadı tamamlanmak üzere. Patatesin rekoltesi düşük çıksa da, kilo başına 1,5 liradan alıcı bulması üreticiyi sevindirdi.

Uzun süredir alternatif ürün denemeleri yapılan Elbistan Ovası’nda mısırdan sonra patates de ön plana çıkmaya başladı. İlçeye bağlı çeşitli yörelerde ekilen cipslik patatesten sonra kışlık patates ekimi de yaygınlaşmaya başladı. Izgın Mahallesi’nde 40 dönüm alanda ekimi yapılan patatesin kalitesi ve fiyatı çiftçinin beklediği gibi ancak, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi verimde yaşanan düşüş, moralleri bozdu.
Izgın Mahallesi’ndeki tarlasında ürettiği patatesleri traktör römorkuna yükleyerek Elbistan’da satan Ekrem Tanrıverdi, hasadını yaptığı patatesin kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Tarladan hasat ettikleri patatesleri iç piyasaya sattıklarını belirten Tanrıverdi, “40 dönüm tarlama patates ektim. Hasadı bitmek üzere. Bu yıl kalite de fiyat da iyi. Ancak verim düşüklüğü var. Yine buna şükür” dedi.
Bölgede daha önceden ekimi yapılan cipslik patateslere oranla daha lezzetli ve kaliteli patates ürettiklerini anlatan Tanrıverdi, “150-200 ton arasında bir verim elde edeceğimizi umuyoruz. Ektiğimiz patatesin cinsi kışlık patatestir. Tadı ve kalitesi çok güzeldir. Bu kalitedeki patatesi hemşehrilerimiz yesin diye sadece iç piyasaya satıyoruz. Şu anda farklı ağırlıktaki çuvallar halinde satış yapıyoruz. Genelde vatandaşlarımız 50 kiloluk çuvallardan alıyor. 1’er tane de alan var 2-3 tane birden de alan var. Herkes ailesinin büyüklüğüne göre alıyor” ifadelerini kullandı.

“PATATES ÜRETİMİ YAYGINLAŞMALI”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ilçede alternatif ürün olarak çiftçilerin patates ekimine yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Elbistan Ovası’nda 150-200 dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını ifade eden Bulut, alternatif ürün olarak patatesin ekim sahasının artması gerektiğine dikkat çekti. Bulut, “Ovamızın toprakları verimli. Yetiştirilen ürünler de kalite yönünden birinci sınıftır. Çiftçi genel anlamda şeker pancarı, ayçiçeği ve hububat yetiştiriyor. Bizim amacımız çiftçinin arazisinde değişimli olarak ürün yetiştirmesidir. Bunun için mücadele veriyoruz. Bu durum toprak sağlığı açısından da önemlidir. Birkaç yıl aynı bölgeye aynı ürün ekimi yapıldığında hastalık oluyor. Bu nedenle biz çiftçilerimizin değişik ürünlere yönelmesini istiyoruz. Bunun için de şeker pancarı, ayçiçeği ve hububat ekimi yapılan alanlara dönüşümlü olarak patates ekimi yapılmasını istiyoruz” dedi. 



Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi: 2 yaralı

Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda Arif Bilek güven tazeledi

Kırkağaç’a sosyal belediyecilik atağı

Elektrikli bisikletle çekici çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Esnafın desteğiyle kuruldu, 14 bin seansa ulaştı

Spil'in zirvesinde Türk Bayrağı açtılar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

İntihar denilen olay cinayet çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 20.11.2014 08:58:49 1106 0
Tarih: 20.11.2014 08:58 Güncelleme: 20.11.2014 08:58
Haberi Sesli Oku