Anahtar Kelimeler: Parmak deyip geçmeyin
SAĞLIK - Uzun süreli bilgisayar kullanmanın riskli olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, bilekteki sinir sıkışmasının hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybının başlayacağını ve bunun felce kadar gidebileceğini ifade etti.

El bileğinizde sinir sıkışması varsa, iyi bir bilek muayenesi sonrası EMG tetkiki ile kesin teşhis konulması gerektiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, karpal tünel sendromunun tedavisinde ilaçların yanı sıra el bileğinin bir süre istirahatını sağlayacak splint takılması, gerekirse steroid enjeksiyonu ve lokal olarak aletli fizik tedavi veya manuel terapi uygulaması gerektiğini söyledi. İstirahat, ilaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen nadir vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğini, ancak buna gerek kalmaması için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu anlatan Şabettinoğlu, "El bileği sinir sıkışması (karpal tünel sendromu) tedavisinde, manuel (elle) terapi uygulanıyor.

Elle tedavi sırasında sinir ve dalları boyunca, ellerle birtakım bastırma, germe gibi manevralar uygulanarak yapılan bu tedavi yöntemi hafif vakalarda 3-5 seans, orta şiddette 6-8 seans, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürüyor. Ama tedavide geç kalınmaması lazım" diye konuştu.

Karpal tünel sendromunun eskiden romatoid artrit gibi bazı iltihaplı romatizmal hastalıklarda, bilek travmasında, uzun süreli mesleki el işi yapanlarda (halıcılık, dokumacılık, daktiloculuk, örmecilik, kasaplık, tamircilik) görülürken son yıllarda bilgisayar kullanımının artması sonucu, toplumda görülme sıklığının hızla arttığını kaydeden Dr. Ali Şahabettinoğlu, uzun süreli bilgisayar kullananlarda parmakların yoğun çalışması ile tünel içinde ödemin oluştuğunu ve bunun da sinirin sıkışmasına yol açtığını ifade etti.

Şahabettinoğlu, "O yüzden bu semptomlara dikkat edip erken dönemde bir fizik tedavi uzmanına başvurup, EMG tetkiki ile kesin teşhisin yapılıp tedaviye gidilmesi lazım. Koruyucu tedbir olarak, bilgisayar kullananların devamlı yazmada her 20-30 dakikadan sonra 3-5 dakika kadar ara vermeleri, aralıksız saatlerce yazı yazılmaması, el bileğinin rotasyon (döndürme) hareketinin çok uygulandığı elma-patates soyma, kavanoz kapağı açma gibi işlerin yoğun yapıldığı aşçı, mutfak görevlisi ile ev hanımlarının arada bir bileklerini dinlendirerek çalışmaları, ağır yük kaldırılan mesleklerde iyice yorulmadan ya da gücün sonuna gelmeden arada bir el-kolu dinlendirip işe devam edilmesi gerekir" dedi.



GÜLŞAH DURBAY İÇİN DÜZENLENEN TAZİYE PROGRAMI DUALARLA TAMAMLANDI

Kafa kafaya çarpışan araçlar çıkan yangında küle döndü

Yerli Malı Haftası'na Togg damgası

Kayıp muhtarın cesedi varilde çıktı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SARUHANLI’DA 2025 YILI İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

Yangın felaketi

Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 25.01.2015 15:26:53 982 0
Tarih: 25.01.2015 15:26 Güncelleme: 25.01.2015 15:26
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri