EĞİTİM - Tıp ve hukuk fakültesi bölümlerinden sonra mühendislik fakülteleri için de başarı sırası getirildi. 2015 yerleştirme döneminde ilk defa uygulamaya konulan başarı sırası sınırlaması, 2016 yerleştirme döneminde yeni bazı bölümler için de uygulanmaya başlanacak.

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç´ın "mühendislik fakültelerine başarı sıralaması getirildiğine" yönelik açıklamasını değerlendirdi. Sadece sınırlı sayıda mühendislik bölümlerinin bu uygulamanın dışında tutulduğunu belirten Aydın, bu bölümlerin ´Ziraat´, ´Su Ürünleri´ ve ´Orman Mühendisliği´ olduğunu vurguladı.

İlk defa Tıp ve Hukuk Fakültesi bölümleri için başarı sırası kararı alındığını hatırlatan Aydın, Tıp Fakültesi için MF-3 puan türünde 40 bin, Hukuk Fakültesi için de TM-3 puan türünde 150 bin sıralaması getirildiğine işaret etti. Aydın, Tıp Fakültesi programında 2014 yılında 100 bin MF-3 başarı sırasına kadar alan, Hukuk Fakültesi programında ise 370 bin civarında başarı sırasında öğrenci kabul eden üniversitelerin olduğunu anımsatarak, 2015 yılından itibaren bu sıralamaların YÖK´ün getirdiği kural doğrultusunda belirlenen başarı sıralarından öğrenci aldığını belirtti.

MÜHENDİSLİK İÇİN BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI

"Şimdi aynı uygulama Mühendislik programları için de getirildi" diyen Aydın, "Mühendislik bölümlerinde en alt başarı sırası MF-4 puan türünde 240 bin olmak zorunda. Fakat şöyle bir durum söz konusu: Zaten Mühendislik bölümlerinde taban başarı sırası 240 binleri en fazla buluyordu hatta birçok bölüm 200-240 bin aralığında alıyordu. Bu yüzden bu başarı sırası biraz daha üst rakamlarda olmalıydı. Çünkü getirilen sıralama, bu bölümlerin 2016 yılı istatistiklerini pek değiştirmeyecek gibi görünüyor. Tıp ve Hukuk Fakültesi bölümlerinde 40 ve 150 sıralamaları bir anda bu bölümlerin taban başarı sıralarını yukarı çekti ama aynı uygulama Mühendislik bölümlerinde bu kadar keskin olmayacak" dedi.

YENİ YERLEŞTİRME DÖNEMİNDE BAZI BÖLÜMLERE BAŞARI SIRASI YOLDA

Mimarlık bölümü için de başarı sırası uygulaması getirileceğini ancak bunun henüz açıklanmadığını belirten Aydın, "Önümüzdeki günlerde Mimarlık bölümüne de getirilen başarı sıralamasının kaç olduğunu göreceğiz. YÖK, programların çoğuna sıralama getirmeyi planlıyor. Bu uygulamanın Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Öğretmenlik bölümleri ve bazı sağlık programları için de getirilmesi bekleniyor ve uygun olacağını düşünüyorum. Bazı bölümler için, ´Parası neyse verir, okurum´ düşüncesi hakimdi. Getirilen uygulama 2015 yerleştirme döneminde Tıp ve Hukuk için bu düşünceyi rafa kaldırdı. Şimdi de çok tercih edilen Mühendislik bölümlerinde bu düşünce yok olacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Önemli bir konuya dikkat çekerek öğrencileri uyaran Aydın, Tıp ve Hukuk Bölümleri için getirilen başarı sıralaması uygulamasının bu yıl KKTC üniversitelerine uygulanmadığını hatırlatarak, Mühendislik Bölümlerinde ise sadece Türkiye´deki üniversiteler için geçerli olacağını kaydetti.



SARUHANLI 2’NCİ DEVE GÜREŞİNE HAZIRLANIYOR 18. Deve Güreşleri Festivali’ne Davetlisiniz!

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem: Sosyal Risk Haritası Çalışmaları Manisa’da Değerlendirildi

SARUHANLI’DA 62. KÜTÜPHANE HAFTASI “İYİLEŞTİREN KÜTÜPHANE” TEMASIYLA KUTLANDI

Yunusemre’de 65 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu

Saruhanlı'da Kırsalda Bereket Projesi ile Küçükbaş Hayvancılığa Destek Başlıyor

IRAKLI ÜNLÜ SUNUCU SHAHAD SALMAN TÜRKİYEDE

DERYA ŞEN İLE ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM

KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

Uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Saruhanlı Halk Eğitim’de Pastacılık Kursunda “Noel Sarma” Heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza kamerada

TURGUTLU’DA AİLE FACİASI: Boşanma Aşamasındaki Eşini ve Aynı Evdeki 3 Yakınını Silahla Öldürdü, Zanlı Kısa Sürede Yakalandı

İPEK ÖRS ARABESK ŞARKI YORUMLAMAK BİR AYRICALIKTIR

2100 Yılında Su Yarışmasında Birincilik Adiloba Ortaokulu’nun: Geleceğe Umut Olan Farkındalık Projesi

TEVFİK BALTA: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Sorun”

Çınaroba’da Cami Lojmanı İnşaatı Hızla Yükseliyor

15 YIL SONRA GELEN FİNAL HEYECANI: MANİSA EKİBİ TÜRKİYE FİNALLERİNDE

Paşaköy’de Anlamlı Turnuva: Osman Bilgi’nin Adı Sahada Yaşatılıyor

Saruhanlı’da Deve Güreşleri Festivali Yoğun İlgi Gördü

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 31.10.2015 09:34:51 0
Tarih: 31.10.2015 09:34 Güncelleme: 31.10.2015 09:34
Haberi Sesli Oku