EĞİTİM - Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, okulların açılmasını az bir süre kala çocuklarda psikolojiye dikkat uyarısında bulundu.

Dr. Üney, ?Artık yavaş yavaş okullar açılıyor. Bu dönem hem aileler hem de çocuklar için çeşitli zorluklar içerir. Bu da aileleri ve çocukları ruhsal yönden etkileyebilecek okul endişeleri oluşturabilir. Bilinmelidir ki hem ilkokula başlangıç hem ilk öğretmen hayatımızda önemli bir rol üstlenmektedir. Çoğumuz okulda ilk günümüzü ve öğretmenimizi asla unutmayız. Bununla birlikte oyun zamanlarından vazgeçip okulda derste zaman harcamaya başlamak bazen zorluk yaratabilir. Okula yeni başlayan çocuklar için anne ve babadan bir kopuş gibi algılanabilir.? dedi.

Özellikle daha önce anne ve babasından ayrılmayan yani kreş deneyimi olmayan çocuklar için daha güç bir dönem olduğunu belirten Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, şöyle konuştu:
?Bununla birlikte okula başlamak çocuk için yeni sorumluluklar anlamına da gelmektedir. Artık ondan performans, yani ders başarısı da beklenmektedir. Yeni arkadaş ilişkileri başlayacaktır. Öğretmenine okuluna alışması zaman alabilecektir. Ayrıca okulda el yıkama ve tuvalet kullanımı gibi becerileri de kendi başına halletmesi gerekecektir. Bazı aileler genellikle bu dönemde aşırı endişeli olabilmektedirler. Okula alışabilecek mi, kendini idare edebilecek mi, servisle gidip gelebilecek mi, öğretmenine alışabilecek mi, okulda arkadaşlarına uyum sağlayabilecek mi gibi sorular anne babayı zora sokabilecektir. Bu dönemde ve özellikle okulun ilk gününde hem aileyi hem de çocuğu rahatlatabilecek çeşitli çözüm yolları şunlardır: Okullar açılmadan önce çocuğunuzla okula gidin. Okula alışması açısından bu önemlidir. Çocuğunuzla açık ve anlaşılabilir şekilde okulu anlatın. İlk gün için çocuğun endişeli olması normal bir durumdur. Ancak aile okulun ilk günü ile ilgili bilgileri en az bir hafta önceden vermelidir. Bu çocuktaki endişeyi azaltır. Okuldaki ortamla ilgili çocuğunuzu bilgilendirin. Okulda öğretmen ve sınıf arkadaşlarının ona iyi davranacağı ile ilgili güvence verin. Anne-babalar kontrollü davranmalıdırlar, eğer kendi endişelerini çocuklarının yanında konuşmamalıdırlar. Endişelerini kontrol altına almalıdırlar. Eğer buna özen göstermezlerse çocuk da doğal olarak endişelenecektir. Okula gitmesi için heveslenmesini sağlayın. Örneğin okul çantasını beraber hazırlayın, sabah beraber kahvaltı yapın. Çocuğunuzun uykusuna dikkat edin. İlk gün okulda vedalaşırken vedayı kısa tutun, okul bitiminde mutlaka orada olun. Okula giderken tablet, telefon götürmesine izin vermeyin. Eğer ilk gün çocuk huzursuz hissederse o gün okul bahçesinde zaman geçirebilir, bu günlük alışman için bu şekilde davranıyorum diyerek açık konuşun. Sınıfın kapısında beklemeyin. Çocuğunuzla okul bitiminde, okulda neler yaptığını konuşun, dikkatinizi ona vererek dinleyin, meraklı olun. Okul ve öğretmenleriyle iletişim halinde olun, özellikle ilk günler uyumu konusunda bilgi edinin. Okula uyum sorunu yaşadığında başka çocuklarla veya kardeşleriyle karşılaştırma yapmayın. Okulun ilk günlerindeki uyum problemleri ile ilgili sabırlı ve açık olun, bu nedenle öfkelenmeyin. Evde bilgisayar/tablet/telefonla oynamasına sınırlar koyun. Evde ödev yapabilmesi için sakin bir ortam hazırlayın. Ödev yaparken destek olun, yardım edin ancak ödevini asla siz yapmayın. Sorun yaşadığında tüm çocukların bunu yaşayabileceğini söyleyerek, uzatmadan çözüm bulun. Evde sorun yaşandığında öğretmenine söyleyeceğim diye tehdit etmeyin. Öğretmeninden yaşadığınız uyum sorunuyla ilgili yardım alın. Eğer iki haftadan uzun süren uyum problemi yaşanıyorsa mutlaka bir psikiyatrist veya psikologdan yardım alın.? 



Traktör ile otomobilin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

Fabrikadaki demir sopalı kavgada 1 kişi ağır yaralı

Otomobil tarlaya devrildi: 1’i bebek 5 yaralı

Meme ve prostat kanserleri önemli genetik ortaklıklar taşıyor

Elektrikli otomobilin yakınına yıldırım düştü, milyonluk araç 'hurda' oldu

Eski milli basketbolcu balkondan düşerek hayatını kaybetti

Saruhanlı’da iş kazası!..

CHP bugün 16'00'da adayını açıklayacak

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı Belediyesi personel alımı yapacak!

Bu ilçede 15 yıldır hırsızlık olayı yaşanmadı

İkamete uyuşturucu operasyonu

Görünmez kaza işçiyi hastanelik etti

Genç avukat duruşmaya giderken feci kazada öldü

Saruhanlı Elektrik Kesintisi

Saruhanlı CHP’den Gülşah Durbay için Lokma hayrı

Otomobil taş yığınına çarptı: 1 yaralı, 1 ölü!

Saruhanlı Belediyespor 5'e 1 yaptı

Saruhanlı’da intihar!..

Denetimli serbestlik 20 yıldır hayata dokunuyor

AİLE EĞİTİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞMASI MÜTEVELLİ'DE YAPILDI

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 22.09.2015 09:26:07 526 0
Tarih: 22.09.2015 09:26 Güncelleme: 22.09.2015 09:26
Haberi Sesli Oku