Anahtar Kelimeler: Döneminde Çocuk Kırıklarına Dikkat

SARUHANLI - Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar geliyor. Bu kazalar basit ve küçük yaralanmalara sebep olsa da, bazen daha ciddi sonuçlara sebep olabiliyor. Çocuk kırıklarının deformite ile sonuçlanabileceğini ve büyümeyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirten Hastane Derindere Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sidar Öztürk,  çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarda sık görülen kırıklar
Çocuk kemiğinin erişkin kemiğinden farklı olması kırık tedavi yaklaşımda da farklılıklar içerir. Çocuk kemiğinin daha elastik olması, büyüme çekirdeklerinin açık olması ve kemik zarının kalın olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında "yeşil ağaç kırıkları" daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten "periost" adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir. Çocuklarda eklem kırıkları dikkat, tecrübe ve özen gerektirir. Dirsek ve diz eklemi de, sık görülen ve sakatlıkla sonuçlanabilen kırıklardandır.

Okul döneminde kırık vakaları artıyor
Okulların başlaması ile sportif faaliyetler ve kursların yoğunlaşması görülür. Çocuklarımız okul döneminde hem dersler hem de sportif faaliyetlerde yüksek yoğunluklu bir döneme girer. Basit travmaların ( top çarpması, koşarken düşme, vs.) sık görüldüğü dönemde başlar. Düşük enerjili travmalarda dahi dikkatli olunması gerekir. Şiddetli ağrı, ısrarcı ağrı ve deformitelerde mutlaka uzaman görüşü alınmalıdır. Kırık teşhisi konulduktan sonra tecrübeli ve özenli hekimlerce takip ve tedavi edilmelidir.

Büyümeyi aksatabilir
Çocuklarda oluşan kırığın tedavisi, kırığın tipine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Çocuklarda kırık tedavisi genellikle 3-5 hafta arasında değişir. Tedavi edilmemiş veya atlanmış çıkık ve kırıklar ileride çocuklarda fonksiyon kısıtlılığına, yanlış kaynamalara neden olabilir. Özellikle çocuklarda kemiğin büyüme çekirdeğine uzanan veya büyüme çekirdeğini direkt veya dolaylı olarak etkileyen kırıklar, ileride büyümenin duraklamasına ve uzunluk farkına yol açabilir.

Çocuklarda oluşan kırıkların tedavisi
Çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan zedelenmeleri büyük bir kısmı basit yumuşak doku zedelenmesi olarak düşünmek gerekir. Özellikle çocuklarda düşmeden ya da çarpmadan etkilenen bölgede şişlik, morarma ve hareket kısıtlılığı varsa dikkatli olunmalı mutlaka ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Çocuklarda görülen kırıkların büyük bir çoğunluğu konservatif yani ameliyatsız yöntemle tedavi edilebilir. Kemiklerin "remodeling" (yeniden yapılandırma) yeteneği sayesinde çocuklarda oluşan bu kırıkların çoğunluğu doğru tedavi edilmişse sakatlık bırakmadan iyileşebilir. Çocuklarda görülen kırıkların bir kısmı ameliyatla tedavi edilir. Özellikle açık kırıklarda, aşırı yer değiştirmiş dirsek eklem kırıklarında cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Daha iyi sonuçlar almak ameliyatın tecrübeli ellerde olması gerekir.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.10.2019 00:13:00 894 0

Tarih: 10.10.2019 00:13
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00