Tarih: 09.05.2018 09:12

Öğrencilerden madenlerde hayat kurtaracak proje

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından yer altı maden kazalarında ölümlere yol açan karbonmonoksit zehirlenmeleri ve metan gazı patlamalarının önüne geçmek amacıyla sensörlü baret geliştirdi. 
Manisa Celal Bayar Üniversitesi 26. Bilim ve Bahar Şenlikleri kapsamında öğrenciler tarafından geliştirilen projelerin yer aldığı sergi düzenlenen törenle açıldı. Törene katılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, öğrencilerin geliştirdiği projeleri gezerek bilgi aldı. Projeler arasında madenlerde ölümlere yol açan karbonmonoksit zehirlenmeleri ve metan gazı patlamalarının önüne geçecek projeler de yer aldı. Soma Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından karbonmonoksit ve metan gazını tespit ederek uyarı veren baret geliştirildi. Soma MYO İş Sağlığı ve Güvenliği öğrencilerinden Gizem Tuman ve Kader Gündoğdu ile Mekatronik Programı öğrencisi Kamil Karaçoban tarafından geliştirilen projede özellikle yer altında çalışan madencilerin işlerini kolaylaştıracak. Karbonmonoksit ve metan gazı sensörleri bulunan baret, gazı algıladığı sırada üzerinde bulunan led ışıklarla madencileri uyarıyor. Böylece bir madenci madendeki sabit sensörlerden uzakta çalışsa bile bölgesinde bir gaz sızıntısı olduğunda bu durumdan haberdar olarak bölgeden uzaklaşabilecek. Bu sensör sayesinde madenlerdeki kazaları en aza indirmeyi hedeflediklerini söyleyen MYO İş Sağlığı ve Güvenliği öğrencilerinden Gizem Tuman, "Bu sensörler aslında madenlerde sürekli bulunan kişiler tarafından yapılmakta. Ancak biz madenin her noktasında özellikle tehlikeli noktalarda çalışan işçilerimizi olabildiğince kısa sürede uzaklaştırmak istiyoruz. Amacımız bunu maden işletmelerine yayabilmek ve bütün işçilerin sağlığını koruyabilmek" dedi. Soma maden faciası gibi faciaların bir daha yaşanmaması için yola çıktıklarını anlatan Tuman, "Bence böyle bir sensör olsaydı daha erken fark edilebilirdi bazı şeylerin. Fakat şu işleyişe geçti. Bundan sonra maden kazalarını önlemek adına güzel bir girişimcilik projesi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 
Cihazın çalışma şeklini anlatan Mekatronik Programı öğrencisi Kamil Karaçoban, "Metan üst tarafta olduğu için oksijenle temas ederse patlama meydana geliyor. Bizim malzememiz sayesine içindeki pil dışarıya elektrik, ark kaynağı vermez. Metan gazıyla birlikte patlama oluşmaz. 3D yazıcıdan çıkartarak oluşturduk. Karbonmonoksit gaz sensörümüz var. Bir tane de metan gaz sensörümüz var. 50 PPM ile 3000 PPM arasında karbonmonoksit ışığı yanar. Yüzde 1 metan gazında ise metan gazını gösteren sarı ışığımız yanar" dedi. 
Soma MYO İş Sağlığı ve Güvenliği öğrencilerinden Kader Gündoğdu ise projeyi devam ettirmeyi düşündüklerini belirterek, "Bu projenin devamını getirmek istiyoruz. Teknokent ve KOSGEP sayesinde maddi destek alarak bunu üretime geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
Soma Meslek Yüksek Okulu Maden Teknolojisi Öğretim Görevlisi Fırat Tekin, madende çalışan mühendislere projeyi anlattığını ve ilgi çektiğini belirterek, "Ben de 7 yıl maden mühendisliği tecrübem olduğu için ben de öğrencilerime bu konuda ben de destek oldum. Sensörler belirli noktalarda vardır ancak her noktada sensör yoktur. Yer altında çalışanın her yanında bu şekilde sensör yoktur. Bu sensör karbonmonoksit ve metan gazına duyarlı. 50 PPM monoksit ya da yüzde 1 metanı gördüğü anda sinyal verecek. Bunun sayesinde o kişi orada başka ölçüm yapılmadan bölgeden terk ederek emniyet mühendislerine haber verecek. İş güvenliği öğrencilerim bunu geliştirdiler, mekatronik programı öğrencilerim ise tasarımlarını ve birleştirmelerini yaptı. Bir gaz ölçüm cihazının fiyatı yaklaşık 250 Euro civarında. Her noktada maalesef işçilere veremiyorsunuz. Ama bu baret yaklaşık 250 lira civarına düşürüldü. Üretim fazlalaştırıldığında sürümden dolayı fiyatı düşecektir. Öğrencilerimizin bu yapmış olduğu baret henüz tasarım aşamasında. Protez olarak deneniyor. Bununla ilgili madenlerdeki yetkili arkadaşlarla görüştüğümde bu şekilde proje ilgilerini çekti" diye konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —