SARUHANLI - Üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Manisa Milletvekili MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatlarının en geç Temmuz ayı sonunda açıklanmalıdır.” dedi.

Üzüm rekoltesinin düşük olduğu söyleyen MHP’li Akçay, “Manisa’da meydana gelen doğal afetlerden dolayı bu sezon üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır.” dedi

Manisa’da 100 bin aile geçimini üzümden sağlıyor

Üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretilmektedir. Manisa'da yaklaşık 100 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır. Üzüm ailenin geçimi, gençlerin çeyizi, okuyan çocukların harçlığı demektedir. Üzüm rızık ve nafaka demektir.” dedi.

Üzüm Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biridir.

Üzümün Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Dünyada ilk sıradadır.  Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her yıl ortalama 500 milyon dolar, yaş üzüm ihracatından da 200 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.” dedi.

Kuru üzüm fiyatları en geç temmuz ayının sonunda açıklanmalıdır.

Kuru üzüm fiyatlarının en geç temmuz ayı sonunda açıklanması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları hala açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz üzümlerini yaş veya kurutmalık satma konusunda tereddüt yaşamaktadır. Üzüm üreticisi fiyatlar açıklanmadan elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatlarının en geç Temmuz ayı sonunda açıklanması yerinde olacaktır.” dedi.

Ziraat odaları ve üreticilerimizin beklentisi kuru üzüm üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır

Her hasat dönemi öncesinde rekolte spekülasyonları yapılarak üzüm üzüm fiyatlarının düşürüldüğünü söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde spekülasyonlar yapılarak üzüm fiyatları düşürülmektedir. Borcu olan çiftçi de mecburen ucuz fiyatlardan üzümünü satmaktadır. Manisa’da bu sezon meydana gelen doğal afetlerden dolayı üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır. Üzümde, rekolte spekülasyonunu önlemek için devlet müdahil olmalıdır. Rekolte hesap ve tahmini; Tarım İl Müdürlükleri, çiftçiler, Ziraat Odaları, Bağcılık Araştırma Enstitüsü, TARİŞ, Ticaret Borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “Üzüm Müdahale Kurumu”  kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir. Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır.”

dedi.

Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması üreticimizi mağdur etmektedir.

Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulmasının üreticileri mağdur ettiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiftçi maliyetin altında ürün satmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalıdır. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkânları geliştirilmelidir. Lisanslı Depoculuk sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir. İhracatın, ürünün rekabet gücünün, iç tüketimin artırılması ve yeni tüketim alanları yaratılması gibi amaçlarla bir “Üzüm Tanıtım Grubu” oluşturulmalıdır. Üzüm üretimi havza bazlı üretim kapsamında değerlendirilmeli ve üzüm destekleme kapsamına alınmalıdır.

Tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri düşürülmelidir.

Tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik tarifesi farklılaştırılarak çiftçilerimizin ucuz elektrik kullanmaları sağlanmalıdır.  Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve üretim artışının sağlanması amacıyla;  tarımsal üretimde kullanılan temel girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.” dedi.



Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 27.08.2021 14:55:00 848 0

Tarih: 27.08.2021 14:55 Güncelleme: 27.08.2021 14:55
Haberi Sesli Oku
16.09.2025 18:47:00