HABER MERKEZİ - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, meyve sularına ilave şeker katılmasının yasaklanacağını, bu konuda yasal sürecin 1 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel hedefinin gıda güvenilirliğini tarladan sofraya etkin bir şekilde sağlayarak tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olduğu belirtilerek, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında bu amaç doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam edildiği kaydedildi. Son dönemde Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ekmekte tuzun azaltılması, kepek miktarının artırılması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması, temel gıda maddemiz olan ekmekte ve bazı geleneksel ürünlerde katkı maddelerinin kullanılmasının yasaklanması gibi devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri özellikle küresel boyutta tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile birlikte diyabet, hipertansiyon, gibi hastalıkların azalmasına ve özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmasında katkı sağlayacaktır. Gıdalarda tuzun azaltılması çalışmalarına devam eden Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bugün yayımlanarak yürürlüğe giren TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile gıdaların üretiminde kullanılan şekerin azaltılması çalışmalarına ve obezite ile mücadele kapsamında önemli bir adım daha atılmıştır" denildi.

MEYVE SUYUNA İLAVE ŞEKER YASAKLANIYOR

Yeni düzenleme ile yürürlükten kaldırılan 30 Aralık 2006 tarihli Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde meyve sularına 150 gram per litre ilave şeker katılmasına izin verildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yeni düzenleme ile meyve sularında ilave şeker kullanılması yasaklanmaktadır. 150 gram şekerin yaklaşık 600 kcal olduğu düşünüldüğünde bu miktarın günlük diyetten çıkarılması tüketicilerimizin sağlıklı beslenmeleri adına önem arz etmektedir. Günümüzde meyve suyunun yanı sıra meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek gibi benzer ürünler de piyasada yerini almaktadır. Özellikle içerdikleri meyve miktarı bakımından meyveli içecekler ile aromalı içeceklerden farklı ürünler olan meyve suyu ve meyve nektarlarının tüketicilerimizin bilerek tüketmesi adına tebliğ ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda meyve suyu etiketlerinde ’yüzde 100 meyve suyu’ ve ’meyve suları ilave şeker içermez’ ifadeleri yer alabilecektir."

Açıklamaya göre, tebliğin uygulanmasına yönelik halen faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar, 31 Aralık 2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlere 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçiş süresi verildi.



Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.08.2014 09:21:29 529 0

Tarih: 07.08.2014 09:21 Güncelleme: 07.08.2014 09:21
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
3.08.2025 10:13:00