Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığına neden olabilir.

Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığı, grip ve nezle vakalarının artışına sebep olduğunu belirten Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, özellikle bu günlerde bağışıklık sisteminin ve metabolizmanın koruma altına alıp, daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenme olduğunu açıkladı.

Ceyhan yaptığı açıklamada, “Hasta olmamak için dengeli beslenilmeli, vücudun direncini artıran C vitamini içeren gıdalar, portakal başta olmak üzere taze meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir. Bu, her yaş grubu için geçerlidir. Özellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan çocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar için beslenme daha da önem taşır” dedi.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NASIL BESLENMELİ

Mevsimsel geçişlerde yeterli ve dengeli beslenilmesinin önemli olduğunun altını çizen Ceyhan, “Dengeli beslenme gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir.

Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı direncimizi arttırır. Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin ve mineral açısından zengin besinlerdir. Düzgün beslenilmeli, mutlaka meyve ve sebze tüketilmeli, uykuya dikkat edilmelidir. Aşırıya kaçmamak kaydı ile içinde birçok mineralleri içiren fındık, kuru kayısı, badem, ceviz gibi kuru yemişler yemek ve en az 2,5 litre sade su içmek alınabilecek basit önlemlerdir.

Toplu taşıma araçlarını kullanırken çok dikkat edilmeli, indikten sonra eller ve yüz mutlaka yıkanmalıdır. Kişisel hijyene dikkat etmek birçok enfeksiyona maruz kalınmasını engeller. Kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülen kansızlık özellikle havaların soğumasıyla üşüme, halsizlik vb. şikâyetlere neden olabilir. Sonbahar ve kış aylarında demir içeriği yüksek yumurta, kırmızı et, karaciğer, pekmez ve kuru meyve vb besinler tüketmek kansızlığa karşı koruyucudur ve demir depolarımızın yenilenmesini sağlarlar” dedi.

NASIL GİYİNMELİ

Giyinme konusunda da uyarıda bulunan Halk Sağlığı Muğla Müdürü Ceyhan, “Kişi üşümeyecek ve terlemeyecek şekilde giyinmeli, havanın aniden ısınıp, soğumasına karşı tedbirli olmalı. Sonbahar genelde yağışlı geçen günlerdir. Hasta olmamak için ıslanmaktan mümkün olduğunca korunmak gerekmektedir. Eğer ıslanıldıysa ıslak giysilerin en kısa sürede kuru giysilerle değiştirilmeli. Çünkü ıslak giysiler vücut ısısını hızla düşürür ve hasta eder” şeklinde konuştu.



Saruhanlı'da vefat..

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI FİNALLERDE

Saruhanlı'da vefat...

Bir Dize Bir Ezgi – Şiir ve Müzik Buluşması Saruhanlı Serdar Yaralı Kültür Merkezi’nde Gerçekleşti

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı eTwinning 2. Uygulamalı Çalıştayı Gerçekleştirildi

SARUHANLI YEDİ EYLÜL ORTAOKULU BADMİNTON YILDIZ KIZ TAKIMI MANİSA İL ŞAMPİYONU!

Başkan Cengiz'den Başkan Cıllı'ya ziyaret

Uykudaki eşinin boğazını keserek öldürmüştü! İlk ifadesi ortaya çıktı: Kanlı bıçağı yıkayıp bulaşıklığa koymuş

Saruhanlı’da Şehit Ailesine Vefa O Odada Duygusal Anlar

Manisa’da kan donduran olay! 83 yaşındaki cani koca eşini uyurken öldürdü

SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli Mahallesi’nde Üreticilere Bitki Koruma Eğitimi

Kolcu Home Design & Yapı Saruhanlı’da Hizmete Açıldı

GÖRDES ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI’DA TANER BATUR GÜVEN TAZELEDİ

Saruhanlı Almış Şentürk MTAL “Okulum Temiz Belgesi”ni Gururla Aldı

SARUHANLI İÇİN METEOROLOJİK UYARI Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağış Bekleniyor

Manisa'da aşırı yağmurlardan istinat duvarı çöktü: 1 ölü

Saruhanlı’da Taşkın Riskine Karşı Önlem: Tahliye Kanalında Temizlik Çalışmaları Başlatıldı

Her Gün Birincilik! Saruhanlı’dan Badminton’da Büyük Gurur

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.09.2013 10:04:29 701 0
Tarih: 19.09.2013 10:04 Güncelleme: 19.09.2013 10:04
Haberi Sesli Oku