Medipol'den deprem sonrası ruh sağlığını korumak için tavsiyeler

İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salicha Gkiouler, deprem sonrası afete maruz kalan kişilerde oluşabilecek travmatik tepkilerin normal olduğunu belirterek, ruh sağlığını korumanın ve kendimizi daha iyi hissetmenin yöntemlerini açıkladı.

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gkiouler, depremin sosyal ve ekonomik yıkımların yanı sıra duygusal, fiziksel, davranışsal ve zihinsel tepkilere yol açtığını ifade etti.

Travmaya bağlı oluşan tepkilerin 'olağandışı durumlara verilen olağan tepkiler' olarak tanımlandığını aktaran Gkiouler, 'Travmaya maruz kalan çoğu kişi için bu tepkiler olaydan sonraki ilk haftalarda zamanla ortadan kalkar. Bu süreçte pek çok kişi kısa sürede bir tedaviye ya da müdahaleye gerek kalmadan normale dönebilir.' ifadelerini kullandı.

- 'Görüntüleri tekrar tekrar izlemeyin'

Salicha Gkiouler, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen afetlerden etkilenen bireylerin deprem sonrası ruh sağlığını korumasın mümkün olduğunu ifade etti.

Yaşanılan olaylardan dolayı tehlike altında hissedildiğinde çarpıntı, nefes darlığı, bulantı, titreme ve göğüste baskı hissi gibi belirtilerin ortaya çıkacağını kaydeden Gkiouler, 'Kaygı insanı çıldırtmaz ancak çıldıracakmış, ölecekmiş gibi hissettirir. Kaygınız azaldığında bu belirtiler kendiliğinden ortadan kaybolur.
 

Sosyal destek, kişilerin ruhsal travma sonrası etkilenmeleri üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Duygularınızı, üzüntünüzü bastırmaya çalışmayın. Bu olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi sizi dinleyebilecek olan çevrenizdekiler ile paylaşın. Arkadaşlar, aile, komşularla olan olumlu ve destekleyici ilişkilerinizi sürdürün.' ifadelerini kullandı.

Depremden sonra kapalı ortamlara girmek ya da kalabalık yerlerde bulunmanın kişide kaygıya neden oluyorsa bunları yapmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Gkiouler, şunları kaydetti:

'Kaygı düzeyiniz azalana kadar tanıdıklarınızla gerçekleştirin. Özellikle çocukların depreme ait görsellere ve videolara maruz kalmasını azaltın. Yetişkinler bazen görüntüleri izleme ihtiyacı duyabilir ancak gün boyunca yıkım görüntülerini izlemek ruhsal etkilenmenizi artırır. Bu sebeple görüntüleri tekrar tekrar izlemeyin. İlk günlerde uykusuzluk, iştahsızlık, bir şey yapmak istememe, halsizlik, çaresizlik, umutsuzluk hisleri doğal.
 

Sakinleştirici ilaç kullanmayın, uykunuz günler içinde düzene girecek. Bedeninizin bakımına özen gösterin, beslenmenize de dikkat edin. Alkol ve sigara kullanımı gibi sağlığınızı olumsuz etkileyecek baş etme yöntemlerini kullanmayın, sizi rahatlatan şeyler her neyse onları yapmaya çalışın. Çok yoğun endişe hissediyorsanız nefes, gevşeme egzersizleri yapın.'



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 28.02.2023 15:47:00 758 0

Tarih: 28.02.2023 15:47
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00