Mansur Yavaş, itirafçının sicilini çıkardı! Ortaya çıkanlar ‘yok artık’ dedirtti…

ABB Başkanı Mansur Yavaş, CHP’li belediye başkanlarının tutuklanmasına neden olan itirafçı Aziz İhsan Aktaş’ın ticari sicilini çıkarttırdı. Aktaş’ın sicilinde 15 yılda 594 ihale çıkarken bunlardan 473’ü AKP’li belediyeler olması dikkat çekti.

Aziz İhsan Aktaş, CHP’li Beşktaş Belediyesi’ne yönelik operasyonda suç örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla tutuklanmasıyla gündeme geldi. İtirafçı olması üzerine ev hapsine alındı ve verdiği ifadeler doğrultusunda CHP’li bazı belediye başkanları tutuklandı. Soruşturma kapsamında Aktaş ile bağlantılı 17 şirketin faaliyetleri mercek altına alındı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu şirketlerin ticari sicil kayıtlarını ve aldıkları ihaleleri incelemek için özel bir çalışma başlattı. Sözcü’nün ulaştığı veriler, çarpıcı detayları ortaya koydu.

AKP'Lİ İHALELERE SEYİRLİK

Araştırmaya göre, Aktaş’a bağlı 17 şirketten 5’inin Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) ihale kaydı bulunmuyor. Geri kalan 12 şirket ise son 15 yılda kamu kurumları ve belediyelerden toplam 594 ihale aldı. Bu ihalelerin 121’i CHP’li belediyelerden, 473’ü ise AKP’li belediyeler ve diğer kamu kurumlarından geldi. İhalelerin yüzde 20,37’sini CHP’li belediyeler, yüzde 79,63’ünü ise AKP’li belediyeler ve kamu kurumları verdi. Ancak, CHP’li 13 belediye başkanı tutuklanırken, AKP’li belediyeler ve kamu kurumlarının sorumlularına herhangi bir işlem yapılmadı.

aziz-ihsan-241412.webp

İHALELERİN KAPSAMI

Aktaş bağlantılı şirketlerin ihale aldığı kurumlar arasında çok sayıda belediye ve devlet kurumu yer alıyor. Trabzon, Isparta, Elazığ, Yozgat, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Ordu gibi illerin belediyelerinin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, TRT, Toprak Mahsulleri Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Devlet Su İşleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay, Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu, MKE, TPAO, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, Aile Bakanlığı’na bağlı huzurevleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK yurtları ve Gaziantep, Uludağ, Pamukkale, Süleyman Demir, Celal Bayar, 19 Mayıs ve 18 Mart gibi üniversiteler bu kapsamda yer aldı.

İHALE KAYDI OLMAYAN ŞİRKETLER

EKAP’ta ihale kaydı bulunmayan 5 şirket ise Perla Denizcilik, Tigris İnşaat Maden ve Gıda, Aktaş Grup Sosyal Hizmetler, Güven Holding ve Güven Elif Otoyol İşletmeleri olarak belirlendi. Bu şirketlerin resmi kayıtlarda ihale aldığına dair bilgi bulunmuyor.

belediye-baskanlari-24242.webp

TUTUKLANAN BELEDİYE BAŞKANLARI

Aktaş’ın itirafları doğrultusunda Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar tutuklandı.

ŞİRKETLERİN DETAYLARI

Soruşturmadaki 12 şirketin faaliyetleri şu şekilde özetleniyor:

Bilginay Temizlik Hizmetler ve Yemekçilik: Antalya’da 2007’de kuruldu, 2014’te Ankara’ya taşındı. 131 ihale aldı (20’si CHP’li, 91’i AKP’li).

İçkale Sosyal Hizmetler ve Taşımacılık: Diyarbakır’da 2015’te kuruldu, 31 ihale aldı (13’ü CHP’li, 18’i AKP’li).

Akdeniz Temizlik ve İlaçlama: Antalya’da 2000’de kuruldu, 4 ihale aldı (1’i CHP’li, 3’ü AKP’li).

İçkale Gıda İnşaat Temizlik Nakliye: Diyarbakır’da 2001’de kuruldu, 116 ihale aldı (tamamı AKP’li).

Vekontek Sağlık: Şanlıurfa’da 2011’de kuruldu, 20 ihale aldı (4’ü CHP’li, 16’sı AKP’li).

Provek İlaç Kimsa: İstanbul’da 2021’de kuruldu, 26 ihale aldı (9’u CHP’li, 17’si AKP’li).

İntursa Denizcilik: İstanbul’da 2017’de kuruldu, 5 ihale aldı (2’si CHP’li, 3’ü AKP’li).

Barka Atık Yönetimi: İstanbul’da 2013’te kuruldu, 55 ihale aldı (20’si CHP’li, 35’i AKP’li).

Tüm-Pa Temizlik: Antalya’da 1996’da kuruldu, 89 ihale aldı (5’i CHP’li, 84’ü AKP’li).

5M Kurumsal Hizmetler: Diyarbakır’da 2010’da kuruldu, 83 ihale aldı (3’ü CHP’li, 80’i AKP’li).

Elif LPG ve Akaryakıt: İstanbul’da 2019’da kuruldu, 6 ihale aldı (4’ü CHP’li, 2’si AKP’li).

Güven Asfalt: Erzurum’da 2013’te kuruldu, 28 ihale aldı (21’i CHP’li, 7’si AKP’li).



Kırkağaç’a sosyal belediyecilik atağı

Elektrikli bisikletle çekici çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Esnafın desteğiyle kuruldu, 14 bin seansa ulaştı

Spil'in zirvesinde Türk Bayrağı açtılar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

İntihar denilen olay cinayet çıktı

Manisa'da vahşet: Çocukların önünde köpeği katletti

Saruhanlı Belediyesi’nden Kadınlara Mamografi Ulaşım Desteği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 2.08.2025 05:17:00 764 0
Tarih: 02.08.2025 05:17 Güncelleme: 02.08.2025 13:29
Haberi Sesli Oku