MANİSA - Manisa yöresine özgü bir tür olan erkenci kiraz bu yıl pazara beklenenden erken geldi. Rekoltenin yüksek olduğu kiraz başta Avrupa ve Rusya olmak üzere Uzak Doğu´ya da ihracat edilecek. 
Kuzey Yarımküre´de ilk olarak Manisa´da yetişen erkenci kiraz türü pazardaki yerini aldı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ilde kiraz da pazara erken düştü. Bu yıl rekolteden memnun olan çiftçiler ve tüccarlar, erkenci kirazı ihraç ediyor. Manisa Şehzadeler Belediyesi tarafından Sancaklıbozköy´de kurulan kiraz pazarına ürünlerini getiren çiftçiler, buradaki tüccarlara rahatça satış yapabiliyor. 
Bu yıl erkenci çeşitlerde kendi rekorlarını kırdıklarını söyleyen Manisa Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Suphip Kocagöbek, bu yıl Avrupa ve Rusya pazarının yanında Uzak Doğu´ya da ihracat yapılacağını belirterek, "Biz normalde Nisan´ın 2., 3. haftası kirazımızı çıkarıyorduk. Ama bu sene kendi rekorumuzu kırdık. 6 Nisan itibariyle ilk kirazımızı çıkardık. Bu sene rekoltemiz çok güzel. Bunlar erkenci çeşitler. Ama bundan sonra da patentli bir çeşit olan 0900 çeşidi var. O daha güzel bir ürün. İhracata yönelik bir ürün. Bu seneki rekolte hedefimiz 120 bin ton. Kirazlar başta Avrupa, Rusya ve yeni olarak da Uzak Doğu´ya, Çin´e, Tayvan´a göndermeye başladık. Şu an 30 ila 50 lira arasında satışı yapılıyor. İlk çıkardığımızda kilogramı 150 lira gibi bir temsili rakamla satıldı. Ama mal çoğaldıkça fiyatlar düşecek. Sofralara bir hafta, 10 gün sonra 15-20 lira gibi bir fiyatla yer alır" dedi. 

"Avrupa da, Türkiye de kiraza doyacak" 
Bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu söyleyen kiraz tüccarı Celil Görmez, "Bu sene mahsul bol. Fiyatlar yüksek gidiyor ama ucuzlayacağını düşünüyoruz. İnşallah çiftçinin yüzü güler. Afetsiz bir yıl geçiririz inşallah. Bu sene mahsul bol. Avrupa da doyar, Türkiye´de doyar" diye konuştu. 
Öte yandan çiftçilerin kiraz hasadı da sürüyor. Kiraz bahçelerinde hareketliliğin yaşandığı Manisa´da kiraz işçileri dallardaki kirazları özenle topladıktan sonra kirazlar sepetlere doldurularak pazara gönderiliyor. Bu yıl mahsulden memnun olduklarını söyleyen kiraz üreticilerinden Ahmet Kabasakal, "Allah´a şükür kirazlarım, mahsullerimiz güzel. Allah afet vermezse güzel bir yıl geçireceğiz. Salihli kirazlarımız, Napolyonlarımız güzel. Geçen seneki mahsullere göre bu yıl daha güzel. Toplama 35-40 gün sürüyor. Yağış olursa daha fazla sürüyor. Hava şartlarına göre topluyoruz" ifadelerini kullandı. 



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 19.04.2018 11:30:47 670 0

Tarih: 19.04.2018 11:30 Güncelleme: 19.04.2018 11:30
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00