Anahtar Kelimeler: Kuşburnu Mesudiye' geçim kaynağı

YAŞAM - Ordu'nun Mesudiye ilçesinde geçimini hayvancılık ve ormancılıktan sağlayan yöre halkının yeni geçim kaynağı, ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen kuşburnu oldu.

Kuşburnu Mesudiye'nin yeni geçim kaynağı

Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen ve daha çok Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan'ın kırsal kesimlerinde yetişen kuşburnunun Ordu'daki rekoltesi yılda 100 tona kadar ulaştı.

Yöre halkı, ormanlık ve çalılık alanlardan bin bir emekle topladıkları kuşburnunu, yaş olarak kilogramı 7 ile 10 liradan fabrikalara satıyor.

Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarını süslemesinin yanı sıra çayı ve meyve suyu da yapılan kuşburnu, C vitamini açısından zenginliğiyle dikkati çekiyor.

Büyük bölümü geleneksel yöntemlerle işlenen ve genellikle kışın tüketilen kuşburnu için bölgede kapama bahçeleri kurulması hedefleniyor.

"1 ton kuşburnunu işleyip satışa sunacağız"

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşburnunun son yıllarda ilçe halkının yeni geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Belediye olarak kuşburnu üretimi için çalışmalar başlattıklarını belirten Gül, "Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz ile yürüttüğümüz proje kapsamında ilk olarak vatandaşlarımızdan 1 ton kuşburnu aldık. Bu ürünü işledikten sonra satışa sunacağız. Böylelikle hem getirilen ürünü değerlendireceğiz hem de üretimi teşvik edeceğiz." diye konuştu.

Bazı vatandaşların kuşburnunu kendi işleyerek pekmez, reçel ve marmelat yaptığını aktaran Gül, bunların kilogramının pazarda 30 ile 40 lira arasında satıldığını vurguladı.

"Kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz"

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da kentte üretilen tüm meyveleri değerlendirerek ekonomiye katkı sağlamak istediklerini belirterek, bunlardan birisinin ise kuşburnu olduğunu söyledi.

Kuşburnunun oldukça önemli bir meyve olduğunu dile getiren Yılmaz, "Özellikle antioksidan özelliğinin bulunması ve C vitamini yönünden zengin olması kuşburnu meyvesini bizim için daha da önemli hale getiriyor." dedi.

Yılmaz, kuşburnunun özellikle Mesudiye ilçesinde doğal olarak yetiştiğini, bunun yanı sıra ilçedeki bir mahallede kapama bahçede üretiminin yapıldığını ifade ederek, "İlimizde daha fazla kapama bahçe oluşturmak suretiyle kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 1.10.2019 08:39:00 1363 0

Tarih: 01.10.2019 08:39
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00