Doç. Dr. Göknur Terzi, `Etin serin bir yerde en az 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor` dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Terzi, “Kurban etinin kesilir kesilmez çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olur. Bu yüzden etin serin bir yerde en az 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Kurban Bayramı’na az bir süre kala Doç. Dr. Göknur Terzi, vatandaşları dikkat edilmesi gereken konularda uyardı. Hayvanların seçimi konusunda da kurban kesecek vatandaşları uyaran Doç. Dr. Göknur Terzi,

“Veteriner sağlık raporu veya menşei şahadetnamesi olmayan, kulak küpesi bulunmayan, çok zayıf, pis kokulu ishali, burun akıntısı olan, tüyleri mat ve karışık olan hayvanların satın almaması gerekir.

Alınan hayvanların taşınması sırasında çok sıkışık araçlarla nakledilmemesi, kötü muameleye maruz bırakılmaması gerekmekte, çünkü bu işlemler kesim sonrası etin rengini, kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Yorgun olarak kesilen hayvanların kanları iyi akmaz, damarları kanla dolu olur ve etleri de kanlı olur. Bu nedenle taşınan hayvanlar kesim yerlerine geldiklerinde yaklaşık 12-24 saat dinlendirilmelidir. Yine kesim öncesi hayvanlar 8-12 saat aç bırakılmalı. Bu süre içinde kesime kadar su verilebilir. Çünkü mide ve bağırsakların dolu olarak kesilmesi durumunda, özellikle iç organların çıkartılması aşamasında, işkembe ve bağırsakların parçalanması ile mikropların kaslara bulaşması, etin bozulması ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir” diye konuştu.

Kesim sırasında yapılması gerekenleri dile getiren Göknur Terzi, kurbanlık hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı mezbaha, kombina veya belediyeler tarafından izin verilen resmi kesim yerlerinde kesilmesi gerektiğini vurguladı.

Hayvan kesildikten sonra etin ısısının yaklaşık 39 derece olduğunu ifade eden Terzi, “Kasın ete dönüşümü sırasında bir seri biyofiziksel ve biyokimyasal olaylar gerçekleşir. Ölüm sertliği oluşur. Bu yüzden etin aşamalı olarak önce serin bir yerde 8-10 saatte 16-20 dereceye düşürülmesi, daha sonra ise 0-4 derecede en az 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Bunu uygulayan vatandaşların daha kaliteli, sindirimi kolay et tüketmesi mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 8.10.2013 09:07:20 567 0

Tarih: 08.10.2013 09:07
Haberi Sesli Oku

Güncel

Güncel Haberleri
3.05.2025 11:04:00