HABER MERKEZİ - İngiltere veliaht prensi William’ın eşi Cambridge Düşesi Kate’in sabah bulantılarına çare olarak Bursa’nın siyah incirinden yemesi tanıtım ve ihracat rekoru getirdi.

Bursa’nın siyah incir ihracatında tüm zamanların rekoru kırıldı ve bu yıl 41 milyon 913 bin liralık ihracat gerçekleştirildi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), incir ihracatının lokomotifi olan Bursa siyah incirinin dışsatışını artırarak, tüm dünyaya yayma çalışmalarının ve yürüttüğü projelerin meyvelerini alıyor.

Bursa siyah inciri ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, Türkiye’nin ve UYMSİB’in incir ihracatında tarihi rekora imza attığını vurguladı. Türkiye’nin 2013 yılında 34 milyon 460 bin dolar incir ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Salih Çalı, “Tüm ülke genelinde 2014 yılının başından bugüne kadar olan dönemde 41 milyon 913 bin dolar Bursa siyah inciri ihracatı ile Türkiye incir ihracatında tüm zamanların rekorunu kırmış oldu. UYMSİB olarak da aynı başarılı tabloyu izledik. 2013 yılında 16 milyon 486 bin dolar olan incir ihracatını birlik olarak; 2014 yılının ilk 10 ayında yüzde 16’lık bir artışla 19 milyon 102 bin dolara çıkardık. Bu rakamlar hem Türkiye hem de birliğimiz için incirde kırılan rekordur”dedi.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İHRACAT ARTIYOR"

Dr. Salih Çalı, birlik olarak Bursa siyah incirinin ihracatını artırmak için gıda güvenliği konusunda çok sayıda etkinlik yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu: “ İncirin tanıtımı ve kalitesini artırmaya yönelik yaptığımız çalışmalarımız sonucunda ihracatta yüzümüz güldü. İspanya, Suudi Arabistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Uzak Doğu ülkelerine giderek, incirimizin tanıtımını yaptık. Ve bu ülkelerin bir çoğuna ihracat izni alma noktasında son aşamalara geldik.”

Salih Çalı, Bursa siyah incirinin pazardaki olumsuzluklara rağmen çok sayıda ülkeye ihracatını artırdığını aktarak, “Bu yıl Çek Cumhuriyeti, Letonya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Norveç gibi çok sayıda ülkeye Bursa siyah inciri ihracatımızı yüzde 100’ün üzerinde artırdık” diye konuştu.

FİYAT DA İYİ BAŞLADI

Bursa siyah inciri ihracatçısının yoğunluğuna ve sezon başlangıcında ürünün az olduğuna değinen Dr. Salih Çalı, “Buna bağlı olarak sezon başlangıcında ihracatçı inciri 5 TL gibi ortalamanın üstünde bir fiyattan satın aldı. En çok incir ihraç ettiğimiz ülkelerin başında da yine Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Rusya Federasyonu geldi. Birlik olarak üretimde ve ihracatta gıda güvenliği ve kaliteden herhangi bir ödün vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.



Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 11.10.2014 08:55:54 854 0

Tarih: 11.10.2014 08:55 Güncelleme: 11.10.2014 08:55
Haberi Sesli Oku
16.09.2025 18:47:00