HABER MERKEZİ - Kış saati uygulamasının insan psikolojisini etkilediği bilgisini veren uzmanlar, bunun yeme ataklarına sebebiyet verdiğini ve insanlarda günlük hareketlerin azalacağını belirtti. Uzmanlar, yapılacak en güzel düzenlemenin uyku saatlerini erkene çekmek olduğunu belirtiyor.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Bilge, kış saati uygulamasıyla gecelerin uzadığını hatırlatarak, “Havanın erken kararması ve soğuk havanın başlaması ile birlikte yürüyüş yapmak, otobüsten erken inip yürümek gibi seçeneklerden uzaklaşıyoruz. Evde geçirilen zaman uzayıp, güneşi daha az görünce kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve iştahımız da yine bu durumlara paralel artış gösterebiliyor. Uzun akşamlar, uyuyana kadar atıştırmalıkları beraberinde getirebiliyor” dedi.

“YAZ SAATİNDEN KIŞ SAATİNE GEÇİŞTE YAPILACAK EN GÜZEL DÜZENLEME, UYKU SAATLERİNİ ERKENE ÇEKMEKTİR”
Yaz saatinden kış saatine geçişte yapılacak en güzel düzenlemenin, uyku saatlerini erkene çekmek olduğunu aktaran Bilge, “Yaz aylarında alıştığımız geç saatlere kadar olan uyanıklığımız, uykuya geçişimizi zorlayabiliyor. Bu süreci düzenlemek için önce günde kaç saat uykuya ihtiyacımız olduğunu kesin olarak belirlemeliyiz.

Sabahları aynı saatte kalkıp, geceleri, aynı saatte yatmaya çalışalım. Kafeinli içecekler (çay, kahve, kolalı içecekler, bazı gazozlar), çikolata, beyaz ekmek, beyaz pirinç, bol şekerli tatlılar, şekerler, rafine yiyecekler, sigara ve alkolden kaçınmamız bu süreci kolaylaştırır. Yine içinde rahatlatıcı ve uyku getirici özelliği bulunan papatya, rezene gibi çaylar uykuya geçişimizi kolaylaştırabilir” diye konuştu.

“BESLEYİCİ DEĞERİ VE LİF ORANI YÜKSEK YİYECEKLER ATIŞTIRMAYI DENEYİN”
Erken kararan ve soğuyan havalarda insanların çikolatalı bir tatlı istemesinin şaşırtıcı olmadığını anlatan Mine Bilge, “Fazla ısınmak için daha fazla enerji ihtiyacımız var gibi gelir. Beyin, bir şeyler yiyince vücut ısısının yükseleceğini bilir ve yemek yemeniz için sinyaller gönderir. Sinyaller almaya başladığınızda telefonun başına geçip pizza siparişi vermek yerine düşük kalorili, besleyici değeri ve lif oranı yüksek yiyecekler atıştırmayı deneyin. Mesela sıcak bir çorba, tarçınlı süt veya ballı bitki çayı gibi” açıklamasını yaptı.

“GÜNEŞ IŞIĞININ AZALMAYA BAŞLAMASI, YOĞUN İŞ TEMPOSU GİBİ NEDENLER KIŞ DÜZENİNE GEÇERKEN DEPRESYON EĞİLİMİNİ ARTTIRABİLİR”
“Güneş ışığının azalmaya başlaması, yoğun iş temposu gibi nedenler kış düzenine geçerken depresyon eğilimini arttırabilir” diyen Bilge, “Antidepresan etkiyi beslenmenize bol miktarda balık ile ceviz, keten tohumu, badem, fındık gibi omega-3 kaynakları ekleyerek sağlayabilir, eve kapanmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüş yaparak kendimizi iyi hissedebilirsiniz” diye konuştu.



Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 30.10.2014 09:19:17 593 0

Tarih: 30.10.2014 09:19 Güncelleme: 30.10.2014 09:19
Haberi Sesli Oku
3.08.2025 10:13:00