9006,55%0,68
34,25% -0,03
37,25% 0,10
3065,57% -0,16
5014,38% 0,00
SARUHANLI - Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik, trafik hariç gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Gazeteci Özay Şendir, “İnce Ayar” programında bu hafta Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur ve SODİMER Başkanı Levent Eraslan’ı ağırladı. Gündem, koronavirüsün yeni varyantları ve aşılanma süreciydi.
Gazeteci Özay Şendir, Radyo Trafik’te yayınlanan “İnce Ayar” programında uzman konuklarla trafik hariç gündemi konuşmayı sürdürüyor. Programın ilk konuğu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, salgında gelinen son noktayı değerlendirdi, önemli uyarılarda bulundu.
İNGİLİZ VARYANTI DAHA MI KOLAY BULAŞIYOR?
Son dönemde artan vaka sayılarının yüksekliğine dikkati çeken Okur bunu, koronavirüsün şekil değiştiren hali olan İngiliz varyantının çok bulaşıcı olmasına bağladı. Bu varyantın kliniklerinin de daha gürültülü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okur, “Semptomları ağır görülüyor. Ateş, öksürük, baş ağrısı çok fazla oluyor. Çok yoğun bir hastane başvurusu var. İngiliz varyantının ilk virüsten çok farkı yok. PCR testi ile anlaşılamadığına yönelik iddialar doğru değil. Şu anki hastaların yüzde 75’i İngiliz varyantlı virüsten kaynaklı. Virüs tamamen değişti.” ifadelerini kullandı.
“OKULLARIN AÇILMASI GEREKSİZDİ”
Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, son dönemde koronavirüs görülen çocuk sayısının artmasının İngiliz varyantı ile ilgisi olmadığını anlattı. Okulların açılmasının çocuklara virüs bulaşmasına neden olduğunu kaydeden Okur, “Çocuklar hastalığı aldı, taşıdı, bulaştırdı ama İngiliz varyantı ile ilgisi yok. Bizim ülkemiz için okulların açılması gereksizdi. Çocuklar ailelerine, aileler çevrelerine virüsü bulaştırdı.” değerlendirmesinde bulundu.
“KALABALIK ORTAMLARDA RİSK ARTAR, AÇIK HAVADA RİSK AZ”
Virüs yükünün önemine de vurgu yapan Hacer Kuzu Okur, kalabalık ortamda hastalıklı insan oranının fazla olması düşünüldüğünden kapalı mekanlarda ne kadar az kalınırsa hasta olma riskinin azalacağını bildirdi. “Dışarıda tek başınıza dolaşırken bir risk olmaz.” diyen Prof. Dr. Okur, “Toplu taşıma araçlarında ya da büyük bir restoranda bulaş oranı artabiliyor. Virüs yükü gerçekten önemli, temasların minimize edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“TAM KAPANMA YAPMADAN HASTA SAYILARINI DÜŞÜREMEYİZ”
Toplu taşıma araçlarının yeni getirilen düzenlemelere rağmen çok kalabalık, herkesin mesafeye dikkat etmesinin ise imkansız olduğunun altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, “Tam kapanma yapmadan hasta sayılarını düşürmemiz mümkün değil. Şu anki önlemlerin etkisi olacaktır ama virüsün yayılımını mevcut kısıtlamalarla tamamen durduramayız.” açıklamasını yaptı.
PROF. DR. ERASLAN: “EĞİTİM BİLİM KURULU OLUŞTURULMALI”
Özay Şendir, “İnce Ayar” programında SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ile ise pandemi koşullarında eğitimi konuştu. Ortada bir karmaşa olduğunu savunan Eraslan, “Milli Eğitim Bakanlığı ısrarla yüz yüze sınav yapmayı istedi. Öğretmenler aşılanmadı, okulda çalışan yardımcı personeller de aşılanmadı. Planlamaya alınması ayrı, aşılama yapmak ayrıdır. Öğretmenler dertli. Eğitim Bilim Kurulu oluşturulmasını savunduk ama olmadı. Bu kurul kurulmalı ve eğitimde ne yapılacağına bilim kurulu karar vermeli. Söylediklerimizi kimseyi duymuyor.” dedi.
“ALINAN KARARLARLA VİRÜSÜN YAYILIMINI HIZLANDIRIYORUZ”
Kontrol altına alınmayan her türlü kalabalığın problem teşkil edeceğini belirten Prof. Dr. Eraslan, sözlerini “Çocukların okullara giriş ve çıkışları, teneffüslerde yaptıkları bir risktir. 8 ve 12. Sınıf öğrencileri toplu taşıma kullanarak okula gidecek. Başka şehirlerde okuyan öğrenciler var. Bir planlama eksikliği var. Virüsün yayılımını bu şekilde hızlandırıyoruz.” şeklinde tamamladı.