HABER MERKEZİ - Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Ömer Berk, bazı çocuklar anne sütünden kesilirken yerine konan inek sütünü reddedebileceklerini belirtti.

Bu reddetme çocuğun sütün tadını beğenmemesinden ya da biberondan içmek istememesinden kaynaklanabileceğini ifade eden Uzman Dr. Ömer Berk, “Hatta çocuk duygusal olarak anne memesine bağlandığı için de süt içmek istemeyebilir. Süt sevmemenin bir diğer nedeni laktoz intoleransı olabilir. Bazı çocuklarda süt içtikten sonra karın ağrısı, kramplar ve gaz şikayetleri ile birlikte seyreden laktoz intoleransı süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır” dedi.

DOKUZ YAŞINA KADAR GÜNDE İKİ BARDAK SÜT TÜKETİLMELİ

Dr. Berk, çocukların günlük almaları gereken kalsiyum miktarı yaşa göre değiştiğini,1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 miligram kadar kalsiyum ihtiyacı varken, ergenlikte bu miktarın 800-1000 miligrama kadar çıktığını söyledi. Bu miktarı karşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2,5 bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların 3 bardak süt içmelerinin yeterli olduğunu kaydeden Dr. Berk, çocuklara sütü sevdirme yöntemlerini anlattı.

SÜTÜ SEVDİRMENİN YÖNTEMLERİ

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Ömer Berk, başlangıçta az miktarda süt vermek gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir su bardağı yerine bir çay bardağı süt verilmeli, alıştıkça bu miktar artırılmalıdır. Çocuğun kendini özgür hissetmesi önemlidir. ’Süt içmek ister misin’ sorusuna yüksek olasılıkla ‘Hayır’ cevabı alınır. Oysa “Sütünü ballı mı, çilekli mi, muzlu mu istersin?” diye sorulmalı ve ona tercih şansı verilmelidir. Böylelikle çocuk, hem sütünü içecek hem de kendini özgür hissedecektir. Süt için özel bir bardak ya da pipet alınabilir. Ayrıca çocukların taklit ederek ve düzenli tekrarla öğrendikleri unutulmamalıdır. Çocuğa örnek olarak anne baba da düzenli süt içmelidir. Yoğurt evde yapılabilir, tüm bu işlemlere çocuk dahil edilerek yardım etmesi sağlanabilir.Gıdalar sütle zenginleştirilebilir; patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir, muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlanabilir. Çocuk yine de süt içmiyorsa, sütün yerini tutabilecek besin grupları bilinmelidir. Peynir, yoğurt, ayran, kefir ve tereyağı kalsiyum yönünden zengindir. Yeşil yapraklı sebzeler de ’brokoli, ıspanak gibi’ kalsiyum içerir. Ayrıca bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısını da güçlendirir. Soya ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağıdır ancak soya proteinleri GDO’lu olabileceği için güvenilir bir kaynaktan alınması önemlidir.”

Uzman Dr. Ömer Berk, sütün aşırı tüketiminin tek tip beslenmeye yol açarak çocuğun diğer gıdaları tüketmesini engelleyeceğinin de unutulmaması gerektiğini sözlerine ek



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.09.2014 09:09:18 1039 0

Tarih: 23.09.2014 09:09
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00